Aandacht voor fietsverbod Bruul op zaterdag blijft nodig

Het fietsverbod op zaterdag in de Bruul is nog niet helemaal ingeburgerd. Op twee weekends tijd stelde de politie 37 overtredingen vast. De voorrang voor fietsers in de binnenstad wordt vier jaar na de invoering doorgaans goed nageleefd.


Op zaterdag mag je tussen 11u en 18u niet fietsen of steppen over de Bruul. “Dat hebben we ingevoerd om er ongehinderd te kunnen winkelen en kuieren. Maar als je zo’n systeem invoert, moet je het ook controleren en afdwingen. Daarom schakelen we regelmatig onze gemeenschapswachten in om de fietsers aan te spreken en te sensibiliseren. Dat blijft nodig”, vertelt schepen van mobiliteit Alexander Vandersmissen.
“Sommige fietsers zijn zich van geen kwaad bewust, maar als men toch bewust het fietsverbod negeert, treedt politie op. Zo heeft de politie op zaterdag 17 februari 22 vaststellingen gedaan en de zaterdag erop opnieuw 15”, vertelt burgemeester Bart Somers. De controles worden ook de komende weekends volgehouden.
Sinds de invoering van de fietszone in 2019 is de hele Mechelse binnenstad een fietsvriendelijk gebied dat bestaat uit een netwerk van 179 fietsstraten. Alle gemotoriseerd verkeer moet er achter de fietser blijven. De fietser bepaalt er de maat van het verkeer. Toch stelt de politie ook hier nog overtredingen vast. In heel 2023 werden 773 PV’s voor het negeren van de fietszone opgesteld. Na twee maanden in 2024 staat de teller al op 425 PV’s.

Gedisciplineerd
Schepen van mobiliteit Alexander Vandersmissen: “Er werden PV’s opgesteld in 46 fietsstraten. Twee straten steken er bovenuit. Dat zijn de Merodestraat en de Katelijnestraat. Daar gebeurden bijna alle vaststellingen. Er is natuurlijk een dark number, want de controles gebeuren niet geautomatiseerd, maar al bij al blijft dat aantal beperkt. Het betekent dat de meeste chauffeurs intussen toch wel vertrouwd zijn met de regelgeving rond de fietszone en gedisciplineerd zijn. Ik wil de Mechelaars daarvoor dan ook danken en feliciteren.”
 
De rode draad in de controles is natuurlijk hoffelijkheid. “Mechelen werd een echte fietsstad. Daar kan je niet meer naast kijken, maar dat houdt ook in dat alle weggebruikers meer dan ooit met elkaar rekening moeten houden als we het veilig willen houden. We gaan de controles op automobilisten én fietsers de komende periode dus zeker blijven volhouden”, besluit Somers