Begijnenstraat groener, toegankelijker en veiliger

De werken in de Begijnenstraat zijn achter de rug. Deze historische straat in het hart van Mechelen kreeg een grondige make-over, waardoor ze nu nog aangenamer is om door te fietsen of te wandelen. Stad en buurtbewoners organiseerden vandaag samen een feestelijk openingsmoment.  

De heraanleg van de Begijnenstraat richtte zich op het verbeteren van de toegankelijkheid en het behoud van het historische karakter. Dat vertelt burgemeester Bart Somers: “Het vernieuwde ontwerp van de Begijnenstraat sluit perfect aan bij onze ambitie om het historisch centrum van Mechelen op te waarderen en beter toegankelijk te maken. De Begijnenstraat blijft bereikbaar voor plaatselijk verkeer, maar biedt geen parkeerplaatsen meer, wat ruimte maakt voor plantvakken, voetgangers en fietsers. Als je van de Vismarkt komt, wandel of fiets je met een gerust hart en met een adembenemend zicht op de Sint-Romboutstoren richting de Wollemarkt. We zijn trots op het resultaat en danken iedereen voor hun geduld tijdens de werken.”

Patrick Princen legt uit wat er precies gebeurde: “1344 m² aan oude mozaïekkasseien gingen eruit. In de plaats kwamen 1200 m² nieuwe, gezaagde mozaïekkeien, zo’n 98.000 stuks in totaal. Over een oppervlakte van 64 m² kwamen plantvakken. Op drie plaatsen in de straat werd printbeton aangelegd om de kruising met de historische vlieten aan te duiden. Er werden ook nieuwe oprijboordstenen geplaatst aan de kant van de Steenweg en een stuk voetpad van 60 m² werd mee vernieuwd.”

“Naast de verfraaiing van de straat zijn er ook herstellingen uitgevoerd aan de bestaande rioleringen en de aansluiting van de riolering komende van de Graspoort. Deze ingrepen zorgen voor een verbeterde waterafvoer en infrastructuur”, gaat hij verder.

In de nieuwe plantvakken werden verschillende soorten planten aangeplant, waaronder 130 bolgewassen (sneeuwklokjes), 266 kruidachtige vegetaties (mix met o.m. ooievaarsbek, zilverkaars en herfstaster), 92 heesters (vleesbes, kamperfoelie en struikklimop) en een meerstammige boom (papieresdoorn). Patrick Princen: “Deze verscheidenheid aan bloemen, struiken en planten zijn een voedselbron en schuilplaats voor kleine diertjes in de stad en de vele kleuren geven de straat elk seizoen weer een andere, levendige uitstraling.”

De werken in de Begijnenstraat hebben vier maanden geduurd, van februari tot juni, precies zoals vooropgesteld. De totale kostprijs bedroeg net geen 350.000 euro incl. btw. Het ontwerp werd opgemaakt door de stad en technisch uitgewerkt door D+A Consult. Houwelyckx Wegenbouw voerde de werken uit.