14/07/2024 10:30 - 11:30

Bibliodate #1: Gedeelde grond met Bjorn Rzoska en Bart Somers

Huis Voor Mechelen
Nauwstraat 14. Mechelen 2800. België.
Kaart en routebeschrijving

Bibliodate is een boekenprogramma in het Huis Voor Mechelen. Kristof Calvo leest graag en veel. Hij nodigt op zondagochtend telkens een auteur uit voor een gesprek over zijn of haar laatste werk. Telkens is er ook een dialoog met een sterkhouder van de stadslijst Voor Mechelen. Verwacht je aan een reeks diepgaande gesprekken over interessante boeken, relevante thema’s, Mechelen en de wereld.

 

Eerste gast is historicus Bjorn Rzoska met Gedeelde Grond. In dit boek ontrafelt Rzoska de levensgeschiedenis van zijn twee grootvaders. Rzoska, tot voor kort Vlaams Parlementslid voor Groen, is immers de kleinzoon van een Vlaamse oostfronter en een Poolse vrijheidsstrijder. Zijn persoonlijke zoektocht levert niet alleen verrassende inzichten op, maar dwingt hem om een pak familieverhalen bij te stellen. Hoe gevoelig ook, Rzoska doet dat zonder taboes. Burgemeester Bart Somers heeft het boek graag gelezen en lag dus voor de hand als de Mechelse gast.

 

Over het boek:

**** volgens De Standaard, ***1/2 volgens Humo

“Twee grootvaders, een Vlaamse collaborateur in de Waffen-SS en een Poolse soldaat in het geallieerde bevrijdingsleger, en een kleinzoon op zoek naar wat echt is op de kronkelwegen van een familiegeschiedenis bezaaid met halve waarheden en hele leugens.”

— prof. Bruno De Wever

Vrije toegang

Reserveren
* verplichte velden