BimSem en De WEGwijzer zijn Schoonste Scholen van Mechelen

Secundaire school BimSem is met een totaal van 40 propere planeten gaan lopen met de titel ‘Schoonste School van Mechelen’ voor het meerjarenproject Afvalarme School 2025. Basisschool ‘School met de Bijbel De WEGwijzer’ wint de titel binnen de categorie kleuter- en lagere scholen met 39 propere planeten. 


Dit meerjarentraject in samenwerking met IVAREM stimuleert kleuter-, lagere en secundaire scholen om te werken rond de thema’s afvalpreventie, duurzaam leven en klimaatverandering. Dit door initiatieven rond deze thema’s te belonen met ‘propere planeten’. Om propere planeten te verkrijgen kunnen scholen gebruikmaken van diverse thematische projecten die IVAREM gratis aanbiedt. Daarnaast mogen scholen ook zelf duurzame initiatieven ondernemen, die ook meetellen voor het behalen van voldoende propere planeten.

Schepen van milieu Patrick Princen vertelt wat meer over de samenwerking: “Al sinds 2015 loopt het project Afvalarme School van IVAREM. We hebben enkele jaren geleden samen besloten om het Mechelse initiatief van de ‘Schoonste School’, dat naast afvalvoorkoming ook inzet op biodiversiteit, energie, circulariteit en de klimaatuitdaging, aan dit project te koppelen om scholen extra te stimuleren. Zij maken dus met het verzamelen van propere planeten ook kans op deze titel en 500 euro extra ondersteuning. Onze scholen zijn de toekomst en zij maken met acties zoals deze de toekomst ook properder, duurzamer en vooral beter. Op die manier is de cirkel helemaal rond en houden we onze planeet gezond en goed om op te leven.”

Bij de start van deze editie van Afvalarme School ontvingen deelnemende scholen een vervuilde wereldkaart die ze binnen de schoolmuren hebben opgehangen. Elk schooljaar wordt gewerkt aan een continent, dit jaar was dat het continent ‘Compostrijk’. 

BimSem
Secundaire school BimSem heeft de hoogste score verzameld van alle secundaire scholen. Dit met maar liefst 40 propere planeten, behaald door het organiseren van een ruilbeurs ‘Vinted in de klas’, een afvalarme picknick in de Kruidtuin, het voeren van debatten over milieu gerelateerde onderwerpen, het ophangen van bijenhotels op de speelplaats en het ontwikkelen van posters over klimaatverandering. Daarnaast maakten ze sensibiliseringsvideo’s over afval en was er milieueducatie tijdens de projectweek (EDUBOX) over circulaire economie, waarbij een aantal voorbeelden uit het Mechelse werden belicht (zoals Ecoso en Kabas) een klimaatbrief opmaken die verspreid werd over alle leerlingen en ouders, het spelen van ECO-travel game, een coöperatief bordspel waar scholieren samen de wereld redden, het organiseren van een zwerfvuilwedstrijd, kunstwerken van afval maken, enzovoort. 

Rina Rabau, schepen van onderwijs, vertelt: “BimSem weet van aanpakken, want vorig jaar konden ze ook al de titel bemachtigen. De talloze acties die ze voerden bewijzen ook direct hun inzet voor thema’s zoals duurzaamheid, klimaatverandering en afvalpreventie. Zij krijgen dan ook een propere continentsticker van ‘Compostrijk’, een gepimpte afvalbak, extra middelen én een officieel bord voor hun splinternieuwe titel ‘Schoonste School van Mechelen 2024’.”

"Onze leerlingen hebben zich vanuit een intrinsieke motivatie ingezet voor zowel kleine als grote klimaatvriendelijke projecten om de school leefbaarder te maken. Kleine ideeën kunnen een grote impact hebben, we zijn trots op de titel De Schoonste School!" zegt Jurgen Moons, directeur eerste graad van BimSem. 

School met de Bijbel De WEGwijzer
In de categorie kleuter- en lagere scholen gaat basisschool ‘School met de Bijbel De WEGwijzer’ lopen met de titel van ‘Schoonste School van Mechelen’. Zij verzamelden 39 propere planeten. Om die te verdienen hebben zij onder andere een zwerfvuilopruimactie georganiseerd, het zwerfvuilspel ‘De Welriekende Dreef’ gespeeld, met ‘De Klimaatcomponist’ een duurzaam lied gecomponeerd en gebruiken ze een moestuintje om groenten en fruit te kweken. De school krijgt eind juni ook een overhandigingsmoment van de propere continentsticker met kinderanimatie. 

“Milieuzorg is bij ons op school een evidentie. Reeds jaar en dag werken wij samen met IVAREM om ervoor te zorgen dat onze kinderen leren om goed voor het milieu te zorgen. We doen dat met het aanbod van workshops, maar gaan daarnaast zelf ook op zoek naar initiatieven die we kunnen uitrollen in de school. Het resultaat is er! Op 10 jaar tijd zijn we voor de 4de keer 'Schoonste School van Mechelen'. Daar mogen we als leerlingen en team best fier op zijn!” zegt Bruno Gijsels, directeur School met de Bijbel De WEGwijzer.

Rina Rabau, schepen van onderwijs, stelt: “Wederom een mooi resultaat van School met de Bijbel De WEGwijzer. Knap hoe ze al voor de vierde keer de titel weten binnen te halen, ook terecht gezien de vele activiteiten die ze organiseren.”

In totaal zijn 19 Mechelse scholen dit schooljaar geslaagd in de uitdaging, waarvan 13 kleuter- en lagere scholen en 6 secundaire scholen.

Meer info over Afvalarme School 2025: www.ivarem.be/afvalarme-school-2026