Campagne ‘Week Voor Goed Eten’ van start in Mechelen

Bestel een boodschappentas vol groenten van Mechelse bodem

Van 12 januari tot 21 januari organiseren Rikolto en ambassadeur Seppe Nobels de ‘Week Voor Goed Eten’ en daar zet Stad Mechelen ook de schouders onder. Mechelaars kunnen een zak bestellen gevuld met goed eten en deze op 24 januari op één van de drie Mechelse locaties ophalen. Daarnaast is er ook een aanbod voor scholen in de vorm van campagnemateriaal en een goed eten-quiz.

Rikolto, vroeger Vredeseilanden, wil met de week voor goed eten aandacht vragen voor het recht op gezonde en duurzame voeding en de mensen die er werk van maken. Want goed eten is goed voor het klimaat, voor onze gezondheid en voor de boeren. In Mechelen zijn er ook enkele acties op poten gezet om dit initiatief mee te ondersteunen.

Schepen van Mondiaal beleid en Onderwijs, Rina Rabau Nkandu:”Goed eten is nog lang geen recht voor iedereen. Bijna de helft van de wereldbevolking kan zich simpelweg geen gezond en gevarieerd dieet veroorloven. De Week Voor Goed Eten zet zich daarom in om iedereen mee te krijgen wanneer het gaat om gezonde en eerlijke voeding. Als Fairtrade-gemeente zet Mechelen daar dus met veel plezier haar schouders onder. We ondersteunen de verspreiding van eerlijke boodschappentassen met seizoensgroenten en stellen lesmateriaal ter beschikking, opdat we ook de schoolgaande jeugd mee krijgen.”

Eén van de acties is de verkoop van duurzame Rikolto-zakken vol goed eten. Deze boodschappentas vol lokale en biologische seizoensgroenten van Mechelse bodem, is samengesteld in samenwerking met bio-boerderijen Akelei, Ferm, Baarbeekhoeve en Rumina. Naast de groenten, zit er ook een recept voor een groentengerecht van Seppe Nobels in om van te smullen tijdens de Week Voor Goed Eten. Op die manier krijgen de Mechelaars een zak vol gezonde goederen met bijhorend recept en krijgen de landbouwers een eerlijk loon voor hun producten. De overige winst van de actieweek gaat dan naar de andere projecten van Rikolto om wereldwijd te werken aan een eerlijk, transparant en milieuvriendelijke voedselsysteem.

Schepen van Landbouw Arthur Orlians is alvast enthousiast: “In Mechelen zijn we ambitieus, maar willen de meest kwetsbaren niet achterlaten. In het project van Seppe Nobels in het Oud Gasthuis kan je chique komen dineren, maar evengoed wordt er ‘s middags gratis en lekker eten aangeboden aan daklozen. Ook de meest kwetsbaren verdienen ‘goed eten’. Deze campagne benadrukt niet alleen het belang van gezonde en duurzame voeding, maar zet ook onze lokale landbouwers in de kijker. Door de verkoop van duurzame Rikolto-zakken vol goed eten, gevuld met lokale en biologische seizoensgroenten, slaan we een brug tussen de lokale boer en de Mechelaar. Tijdens deze campagne is niet alleen een streven naar gezonde keuzes, maar ook naar een eerlijk loon voor onze hardwerkende landbouwers."

Naast de eerlijke en duurzame boodschappentassen vol goed eten, is er ook een luik ontwikkeld voor scholen om met leerlingen aan de slag te gaan. Er wordt via de website (https://www.rikolto.be/doe-mee/week-voor-goed-eten/de-week-voor-goed-eten-op-school ) informatie voorzien voor het onderwerp te bespreken in de klas, maar ook om een eigen actie op poten te zetten met het nodige campagnemateriaal. Een leerrijke ervaring voor de leerlingen, die kan worden aangevuld met de ‘Goed Eten Quiz’. Deze quiz is ontworpen om leerlingen op een leuke en interactieve manier te laten kennismaken met wat ze precies eten en waar het vandaan komt.

Bestel jouw boodschappentas

Voor een zak vol goed eten heb je keuze uit een zak met 1 kg butternut pompoen (1 of 2 stuks), 1kg aardperen en 1kg sevilla bloemige aardappelen voor 16 euro of een zak met 1kg grote groene pompoen (1 stuk), 1kg aardperen en 1kg sevilla bloemige aardappelen voor 18 euro.

Jouw zak bestellen kan nog tot 21 januari via de website (https://doemee.rikolto.be/en-GB/project/bestel-een-boodschappenzak-vol-bio-groenten-uit-de-mechelse-groentestreek-d711a?tab=overview ). Ophalen kan van 15u tot 19u op woensdag 24 januari op volgende locaties:

  • 't Gasthuis, Keizerstraat, 2800 Mechelen
  • Rumina (boerderij), Broekstraat 10, 2811 Hombeek
  • Baarbeekhoeve (boerderij), Baarbeekstraat 24, 2812 Muizen

In ’t Gasthuis is ophalen enkel mogelijk van 14:30 – 16:30.