Cultuurcentrum Mechelen onthult nieuwe brochure cultuurseizoen 2024-2025

Een rijk programma biedt ieder wat wils

Het Cultuurcentrum Mechelen heeft vandaag met groot genoegen het nieuwe culturele seizoen en de bijbehorende brochure gepresenteerd. “De intrede van de Predikherenkerk als nieuwe podiumzaal en de shows van onze nieuwe stadsartiest Michaël Prieels zijn bijzondere kersen op een rijkgevulde en hier en daar verrassende taart”, aldus schepen van cultuur, Björn Siffer.


Cultuurcentrum Mechelen heeft weer een gevarieerd, rijkgevuld programma klaar, ondersteund door een seizoensbrochure die maar liefst 208 bladzijden telt en niet moet onderdoen als kunstwerk op zich. Ruimte voor lokale spelers, onder meer in samenwerking met de Mechelse vzw Concertzaak, en een inclusief en aantrekkelijk aanbod voor jongeren, samen met RADAR Mechelen, komen aan bod. Familie, muziek, theater en comedy blijven de hoekstenen waarop vaste waarden en verrassende nieuwe namen in de kijker gezet worden. 

“Het Cultuurcentrum Mechelen heeft een programma in elkaar gebokst dat inspireert en uitdaagt. De seizoensbrochure biedt een opwindende mix van gekende gezichten en nieuw talent, niet in het minst ook Mechels talent. Naast een rijk aanbod aan muzikale optredens kunnen bezoekers kiezen uit boeiende theatervoorstellingen, hilarische comedyavonden, fijne familiemomenten en indrukwekkende dans- en circusperformances. En heel bijzonder: het publiek wordt hier en daar ook geprikkeld om deel uit te maken van de voorstelling”, licht Björn Siffer al een tipje van de sluier op. 

Een terugblik op het vorige seizoen
In het seizoen 2023-2024 werden in totaal 141 voorstellingen gehouden, waarbij een indrukwekkend aantal van 27.675 toeschouwers aanwezig was. Binnen dit vrije aanbod werden ook 788 tickets verkocht met het UitPas kansentarief. Hiermee evenaart Stad Mechelen het succes van het voorgaande seizoen.

Björn Siffer: “Het aanbod voor scholen was ook opmerkelijk. Het sterke partnerschap tussen het Cultuurcentrum, De Maan en Theater Arsenaal resulteerde in 84 voorstellingen die werden bijgewoond door meer dan 12.558 leerlingen. Bovendien waren er ook heel wat voorstellingen voor het buitengewoon onderwijs, goed voor 700 deelnemers, en vonden 177 leerlingen uit Duaal Leren hun weg naar het culturele aanbod. We willen het culturele aanbod zo inclusief en aantrekkelijk mogelijk maken voor jongeren. Maar ook participatie stond centraal, met voorstellingen op maat voor studenten die Nederlands leren en enkele prikkelarme opvoeringen. Die lijn trekken we graag door naar het volgende cultuurseizoen.”

Vooruitblik Cultuurseizoen 2024-2025

  • Van een participatieve party met Jerry Joy en Larry Glitter tot een eerbetoon aan Bruce Springsteen geleid door Patrick Riguelle, er is voor ieder wat wils. In het aanbod zal je hier en daar ook prikkelarme voorstellingen ontwaren en wordt er werk gemaakt van een inclusief aanbod. Zo brengen Tom Clement en Tsubasa Hori met de muzikale voorstelling ‘SingSong’ bijvoorbeeld een programma voor iedereen die graag zingt en/of Nederlands aan het leren is.
  • Internationale en nationale talenten zullen het podium betreden, waaronder de getalenteerde Britse singer-songwriter Tom McRae en de langverwachte terugkeer van Gabriel Ríos met een gloednieuw album. Ook iconen uit België zoals Kommil Foo en Stef Bos blijven het publiek verrassen met hun unieke optredens. 
  • Dansliefhebbers kunnen genieten van onder andere 'Dans, dans, dans [een spel in ongeveer tienduizend woorden]' gepresenteerd door For Real vzw en Anouk Friedli, evenals de spectaculaire Battle Of Honour Fo’ Youngstaz in samenwerking met stadsartiest Michaël Priëels en Busta Move.
  • Daarnaast kunnen bezoekers uitkijken naar Bart Van Loo en zijn voorstelling 'Stoute Schoenen'. Na zijn internationaal geprezen bestseller ‘De Bourgondiërs’ maakt hij een nooit eerder ondernomen tijdreis naar het decor van ons ontstaansverhaal. Als voormalig stadspaleis van Margareta van York, biedt de stadsschouwburg hier een prachtig decor toe. 
  • Ook lokale talenten krijgen een podium. Lien Schoeters bijvoorbeeld, een talentvolle singersongwriter, zal haar muziek tussen pop en jazz laten pendelen, vergezeld door rasmuzikanten zoals Bert Embrechts, Pieter Peirsman en Steven Van Gelder, samen met enkele gekende Mechelaars zoals Allan Muller en Klaas Delrue.
  • In het komende seizoen kunnen de toeschouwers ook uitkijken naar de lancering van nieuwe edities van gevestigde festivalwaarden, waaronder Brand!, PodVis, Lunalia en Winterslaap. 
  • En voor heerlijk genieten op zondagochtend kunnen families zoals steeds terecht bij de Ontbijtfilms, waarbij ze kunnen genieten van een familiefilm en een ontbijt van de Oxfam Wereldwinkels. Deze beproefde formule biedt een gezellige en smakelijke start van de dag.


Predikherenkerk maakt intrede als podiumzaal
“De Predikherenkerk breekt binnen enkele maanden uit de stellingen en zal dienen als de spil voor professionele jazz- en klassieke muziek in de stad, maar ook als ruimte voor lezingen en congressen," vertelt schepen Siffer. "Daarvoor werken we samen met vooraanstaande partners, waaronder Jazzzolder Mechelen en vier Mechelse klassieke muziekensembles: Casco Phil, Zefiro Torna, le Pavillon de Musique en Festival van Vlaanderen-Mechelen.”

De Predikherenkerk biedt dus het decor voor een reeks bijzondere optredens. Casco Phil brengt een kleurrijk repertoire voor houtblazerskwintet ter ere van het James Ensorjaar, terwijl Zefiro Torna een ode brengt aan de vrouw tussen middeleeuwen en renaissance. Le Pavillon de Musique duikt met 'Niemands Noten' dan weer in vier naamloze partituren, elk met een verhaal gecreëerd door schrijfster Veerle Deknopper. Naast het programma dat Jazzzolder Mechelen ontwikkelt, vult het Cultuurcentrum ook enkele avonden in. Zo maakt Kurt Overbergh, artistiek directeur van de AB, zijn terugkeer voor Vinyl Sundays.