Drakenbootraces zetten nieuwe locatie Hannah Arendt in de kijker

Atypisch schouwspel op de Binnendijle deze namiddag: drakenboten doemden op ter hoogte van De Zalm. Met reden: Zoutwerf 5 is immers de nieuwe stek van het Hannah Arendt Instituut. Met drakenbootraces vond de stad een originele manier om het instituut, haar nieuwe locatie en partners in de kijker te zetten.

Sinds begin 2024 kan je het Hannah Arendt Instituut (HAI) vinden in De Zalm, een prachtig 16de eeuws pand op de Zoutwerf in hartje Mechelen. De unieke ligging aan de Binnendijle inspireerde de stad tot een wel heel originele housewarming.

Ruchtbaarheid
“In de UK nemen universiteiten Oxford en Cambridge het jaarlijks tegen elkaar op tijdens een roeiwedstrijd op de Theems,” vertelt initiatiefnemer Arthur Orlians. “Met de VUB en de UA als partners van het Hannah Arendt Instituut kwamen we op het idee beide universiteiten in drakenboten te laten racen op de Binnendijle. De aanwezigheid van de twee universiteiten in het hart van onze stad zetten we op die manier mooi in de verf.“

Tijdens de hoofdrace tussen beide universiteiten zullen de studenten drie races afleggen. “De snelste universiteit mag de wisselbeker een jaar mee naar huis nemen,” zegt Sportschepen Abdrahman Labsir. “Per boot is er een stuurman, trommelman en idealiter 9 roeiers. Los van de hoofdwedstrijd krijgt iedereen de kans om eens te proberen, of misschien zelfs een record te breken. En ook op de kade valt er heel wat te beleven, in goede banen geleid door team Sport.”

De races starten ter hoogte van De Zalm en eindigen aan congrescentrum Diependael. De drakenboten moeten dus een goeie 230 meter afleggen.

Ook een team van collegeleden waagde zich op de Binnendijle tegen een team van Hannah Arendt Instituut. Burgemeester Bart Somers, die sinds de oprichting van het HAI betrokken is bij de organisatie, deed met veel trots mee aan de race: “Sinds de oprichting van het Hannah Arendt Instituut in 2020 hebben de grote Vlaamse universiteiten stevig voet aan grond in Mechelen. De Mechelse stem klinkt steeds luider in het academisch debat. Als vanzelf komen daardoor ook enkele internationale academische geplogenheden naar onze stad overgewaaid. Deze race is daarvan een mooi voorbeeld.”

“Heel fijn om ons partnerschap met Hannah Arendt op deze manier in de picture te zetten. En hoewel onze samenwerking heel waardevol is, zijn we hier vandaag toch vooral om die wisselbeker binnen te halen,” klinkt het bij VUB en UAntwerpen. VUB trok uiteindelijk aan het langste eind en mag zich een jaar lang drakenbootkampioen noemen.

Geen waterrat?
Naast races op het water zijn er ook heel wat activiteiten op het droge. Zo voorzien UAntwerpen en de VUB een infostand met hun studieaanbod voor studenten in spe. Hannah Arendt laat bezoekers op een originele manier kennismaken met haar werking en nieuwe stek aan de hand van een quiz. Er is een gezellig terras waar je je dorst kan lessen, terwijl een DJ schijven draait aan de overkant van de straat. Voor de allerkleinsten voorziet Buurtsport een springkasteel.

Dit event maakt deel uit van het VIP2024-programma van Sport Vlaanderen, waar Stad Mechelen meedingt naar het label van VIP-stad. Team Sport voorziet daarom ook een tentje met een olympisch VIP-spel voor kinderen, en informatie over alle VIP-activiteiten. Die vind je ook terug op https://www.mechelen.be/vip2024.