Belangrijke stap richting integrale toegankelijkheid
In het kader van het actieplan toegankelijkheid heeft Stad Mechelen de eerste hellende en bellende vlakken geleverd aan handels- en horecazaken. Een hellend of bellend vlak is drempelhulp in de vorm van een oprijplaat en wordt op maat van de zaak gemaakt. Deze drempelhulpen zorgen voor een vlotte en veilige toegang voor rolstoelgebruikers, kinderwagens en mensen met mobiele hulpmiddelen.
"Deze actie is een mijlpaal in onze inspanningen om integrale toegankelijkheid te bevorderen en maakt deel uit van een breder actieplan, waarin we eveneens werk maken van openbare toegankelijke toiletten en een leidraad voor toegankelijke evenementen," aldus schepen van toegankelijkheid Rina Rabau Nkandu. “Uitbaters kunnen de hellende en bellende vlakken aan hun inkom plaatsen om vlot toegang te verlenen aan rolstoelgebruikers, kinderwagens en mensen die gebruik maken van mobiele hulpmiddelen. Voor zaken die hun hellend vlak niet permanent kunnen plaatsen, bestaat er een bellend vlak. Wanneer een bezoeker gebruik wenst te maken van het hellend vlak kan er aangebeld worden, met de bel die uitbaters plaatsen aan de inkom.”
Pilootproject en toekomst
Om de Mechelse straten toegankelijk te maken wordt het advies van Inter Vlaanderen ingewonnen bij heraanleg of stadsontwikkeling. Zo zijn de vernieuwde winkelstraten nu meer aangepast aan rolstoelgebruikers, mensen die zich met hulpmiddelen verplaatsen en voor kinderwagens.
Om ook de toegang tot horeca- en handelszaken te optimaliseren, startte stad Mechelen een samenwerking met Dito vzw. Deze organisatie screent locaties op toegankelijkheid, geeft advies en plaats de hellende en bellende vlakken op maat van elke zaak. Met een pilootproject wordt er nu werk gemaakt van een toegankelijke route van de Korenmarkt tot de Grote Markt. “Dankzij het hellend vlak kan iedereen op een vlotte en veilige manier het gebouw betreden. We zijn verheugd dat 17 zaken zich nu al hebben ingezet voor dit pilootproject en kijken vooruit naar verdere stappen om de toegankelijkheid in de stad te vergroten.”, licht Rabau Nkandu toe.
Enthousiasme vanuit horeca en handelaars
Christian Michiels en Geert Milis van Horeca Mechelen en Mechelen Meemaken delen het enthousiasme: "Na een mooi opbouwend traject en fijne samenwerking komen we tot een mooi resultaat met deze eerste hellende en bellende vlakken. Toegankelijkheid is een gezamenlijke inspanning, van de straat tot aan toonbank. De subsidies van de stad Mechelen zijn een waardevolle ondersteuning."
Meer weten over toegankelijkheid in Mechelen?