Eerste Mechelse geboortebos aangeplant

Vandaag kwam een vierhonderdtal Mechelaars bijeen om het eerste Mechelse geboortebos aan te planten. Het bos ligt op een perceel achter de Sint-Libertuskerk en telt in totaal 650 bomen. “Met dit bos bieden we kersverse ouders een heel mooi geboortegeschenk en de buurt een stukje groen.” 

“Er is heel wat interesse voor het geboortebos,” stelt schepen van burgerzaken Alexander Vandersmissen vast. “Het idee dat er een bos groeit dat je voor en met je kindje en familie hebt aangeplant, wordt bij heel wat Mechelaars goed onthaald. 385 stadsgenoten kwamen hier vandaag een boompje planten en 130 pasgeborenen werden ingeschreven. Ouders konden er ook voor kiezen om de naam van hun kindje op het geboortemonument, een bijenhotel, te laten plaatsen.” 

De beslissing om jaarlijks een geboortebos te voorzien voor alle kersverse Mechelaars dateert van maart vorig jaar. “En hier stopt het niet, want we willen op deze manier elk jaar ongeveer 0,4 ha bos creëren,” licht schepen van burgerzaken Alexander toe. “De locatie kan wijzigen of enkele jaren op dezelfde blijven. Het geboortebos is in elk geval een mooie aanwinst voor onze stad. Naast de verdere digitalisering van geboorteregistraties en -aangiftes, bouwen we op deze manier verder aan een mooie start voor elke pasgeboren stadsgenootje.” 

“Het geboortebos draagt bij aan onze ambitie om tegen het einde van 2024 87.000 nieuwe bomen te planten,” vertelt schepen van Natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen. “Het opgroeiende bos is voor iedereen toegankelijk, voor een kleine wandeling of een rustmomentje. Ook de lagere en secundaire school buitengewoon onderwijs van vzw KOMO (De Sprankel en Sint-Janshof) die vlak naast het bos liggen, zullen van het bos gebruik kunnen maken. Ze zullen hier met hun leerlingen bijvoorbeeld een les in openlucht kunnen geven, en hun richting Groenvoorziening- en decoratie zal samen met de stadsdiensten ook mee instaan voor het onderhoud van het bos.” 

“In de zomer zullen de kleine boompjes ook vergezeld worden door andere planten die tegen dan groter geworden zijn. Een oase voor kleine diertjes en ook goed tegen de uitdroging van de kleine boompjes,” voegt schepen Princen toe. “De komende jaren zal het geboortebos meer en meer op een echt bos gaan lijken en langzaam uitgroeien tot een plek om te ravotten met de (klein)kinderen of met de familie te gaan wandelen. Het compacte buurtbosje draagt ook weer bij aan het grotere geheel van het Natuurpark Rivierenland. De ligging aan de Platte beek vormt een nieuwe stapsteen langsheen de groenblauwe verbinding van de Vrouwvlietvallei.’ 

“Alle ouders van pasgeboren kindjes krijgen de kans om een boom aan te planten voor hun nieuwgeboren kindje,” voegt Vandersmissen nog toe. “Heel belangrijk vind ik ook dat ouders van sterrenkindjes of overleden kindjes kunnen deelnemen aan deze nieuwe Mechelse traditie. Zij mogen mee komen planten en krijgen de kans hun kindje te vereeuwigen op het geboortemonument. Dit kan heel belangrijk zijn in het rouwproces, waarvoor we absoluut ruimte willen scheppen.”  

Ouders wiens kindje geboren werd of wordt in 2024 zullen een uitnodiging ontvangen voor de plantdag in 2025. Die zal op 1 februari doorgaan.