Foodsavers Mechelen viert 4e verjaardag op nieuwe locatie

Foodsavers Mechelen, dat instaat voor de ophaling en verdeling van voedseloverschotten in de regio, verhuisde van het Rode Kruisplein naar een pand op de Guido Gezellelaan. Het is de derde locatie van Foodsavers Mechelen sinds de opstart in februari 2020, nu precies vier jaar geleden. Het voedseldistributieplatform kent dan ook een stevige groei. Ieder jaar komen er meer schenkers bij, nemen meer sociale organisaties voedseloverschotten af en worden er grotere volumes verwerkt. Ook het werkingsgebied breidde uit en het team van medewerkers groeide.

“In 2023 redde Foodsavers 486.700 kg nog perfect bruikbare etenswaren van de afvalberg, een recordaantal”, vertelt schepen van armoedebestrijding Gabriella De Francesco. “Dat zijn voornamelijk verse groenten en fruit maar ook vlees, vis, zuivel, brood, droge voeding en conserven. We verdeelden in 2023 ook 3800 kg dierenvoeding. 72 sociale organisaties nemen bij Foodsavers producten af voor kwetsbare gezinnen, van Willebroek tot Heist-op-den-Berg. Dankbaar dat tien lokale besturen in de regio Rivierenland ons project intussen voluit steunen. In samenwerking met Ecoso zorgen we ook voor heel wat sociale tewerkstelling in de regio. Het Foodsavers-team groeide van 6 medewerkers naar 15, waarvan een projectcoördinator, een trajectcoach en doelgroepmedewerkers. Een succesverhaal dat we nog vele jaren hopen verder te zetten.”

Voedselverspilling

België staat op de tweede plaats van landen in Europa die het meeste voedsel verspillen. Enkel Nederland doet het nog slechter. Jaarlijks verspillen we zo, van boer tot bord, 345 kg per persoon. Projecten zoals Foodsavers zijn dus broodnodig, niet alleen om ervoor te zorgen dat we geen voedsel meer onnodig moeten weggooien, maar ook dat een eerlijke herverdeling mogelijk is.

Na vier jaar tijd heeft Foodsavers al zo’n 1.360.000 kg overschotten kunnen verwerken en opnieuw distribueren. Het project startte met zes schenkers in februari 2020, en is nu kunnen groeien met momenteel veertig schenkers die voedseloverschotten doneren. Supermarkten maken hier het grootste aandeel van uit, met Colruyt Groep als de grootste schenker, een 68% van het totale volume. Maar ook Veiling Belorta en groothandel Greenyard in Sint-Katelijne-Waver,  Kellogg’s (Pringles, Mechelen), PTS Tuinbouwschool, Biobuur, Broodbroeders en Groep Cornelissen schenken voedseloverschotten. Geregeld weten ook particulieren Foodsavers terug te vinden.

Ook de afnemers zijn in grootte toegenomen, een groei van 20 organisaties in 2020, naar 72 organisaties vandaag. Er wordt gemiddeld zo’n 40.500 kg per maand aan voedseloverschotten verdeeld naar sociale organisaties, een verviervoudiging op vier jaar tijd. De grootste afnemers zijn La Luna, OCMW Putte Sociale Kruidenier en Steunpunt Asiel en Migratie. 60% van alle voedseloverschotten zijn verse groenten en fruit, een derde is vlees, vis, zuivel, brood, droge voeding en conserven en de overige tien procent zijn dranken. Ook werd er in 2023 voor de eerste keer dierenvoeding herverdeeld, zo’n 3800 kg!

"We hebben een vliegende start gekend met het project Foodsavers en hebben als stad het project van bij het begin voor het grootste aandeel structureel ondersteund. Maar ook zijn we op zoek gegaan naar andere lokale besturen om de impact van het project te vergroten, zo zijn ook Putte en Bornem betrokken. Vandaag doen er 10 lokale besturen uit Rivierenland mee, met Lier en Heist-Op-Den-Berg als meest recente toevoegingen. Het succes van het project spreekt duidelijk ook de omgeving aan, we weten ook buiten Mechelen een toegevoegde waarde te brengen en mensen te bereiken. Alleen al bij onze grootste afnemer, La Luna, een sociale kruidenier, gaat dat in totaal om 1872 personen, waar de wachtlijst ondertussen is aangegroeid met 68 aanvragen.”, aldus schepen voor armoedebestrijding Gabriella De Francesco.

Vrachtfiets CityQ

Foodsavers is het eerste voedseldistributieplatform in België die met vrachtfiets CityQ zal rondrijden om de leveringen in het centrum te bezorgen. De vrachtfiets werd bekomen via een voordelige aankoop bij Bike Republic. Een elektrische bakfiets brengt de voedseloverschotten op de juiste plek, door zijn compacte bouw is het mogelijk om te navigeren binnen elk fietstraject in de binnenstad. “Op deze manier blijft ook een duurzame insteek behouden in de sociale doelstellingen die we met Foodsavers proberen te beogen, een eerlijke voedselbedeling, zero waste!”, besluit schepen voor armoedebestrijding Gabriella De Francesco.