Groen licht voor ontwerpopdracht dakrestauratie Sint-Amanduskerk in Heffen

De Sint-Amanduskerk in Heffen krijgt een grondige dakrestauratie. Het stadsbestuur heeft de ontwerpopdracht goedgekeurd voor de reconstructie van de torenspits en het dak van het middenschip. De beslissing volgt op de zware storm van juli 2024, waarbij de torenspits werd weggeblazen en ernstige schade aan het dak werd aangericht. Dankzij een nooddak kon verdere schade aan het monument voorkomen worden, maar nu wordt de volgende stap gezet richting een duurzame restauratie. Volgende maand wordt de kerk tijdelijk terug in gebruik genomen.

In de nasleep van de storm werd een nooddak geplaatst om verdere schade te voorkomen. Tegelijk werden historische eikenhouten onderdelen van de dakstructuur van de torenspits en het middenschip zorgvuldig gerecupereerd en opgeslagen in het oud stadsmagazijn, met het oog op een maximaal hergebruik bij de latere restauratie.

“De Sint-Amanduskerk is een beschermd monument en een belangrijk baken in Heffen. De stormschade van vorig jaar was een zware klap. We moeten het dak grondig restaureren met respect voor het historische karakter van het gebouw. We zetten in op een doordachte reconstructie waarbij we zoveel mogelijk originele materialen hergebruiken. De restauratie is een investering in de toekomst, zodat deze kerk opnieuw generaties lang het dorpsbeeld kan bepalen”, klinkt bij Greet Geypen, schepen van Monumentenzorg.

De definitieve restauratie omvat niet alleen de reconstructie van de torenspits en het dak van het middenschip, maar ook een vernieuwing van de leien dakbedekking en een betere afvoer van regenwater. De totale kost van de werken wordt indicatief geraamd op 2,5 miljoen euro, waarvan een deel gedekt wordt door de verzekering voor de stormschade. Daarnaast zal de stad een beroep doen op een erfgoedpremie van het agentschap Onroerend Erfgoed (AOE) van de Vlaamse overheid.

De Sint-Amanduskerk gaat op Paaszondag (20 april) weer open. De Paasmis wordt meteen de eerste eucharistieviering sinds de verwoestende storm.

“De effectieve restauratiewerken worden voorzien in het voorjaar van 2026. De architectuuropdracht voor het restauratiedossier wordt nog dit voorjaar opgestart. De opmaak van dit dossier zal eind november voltooid zijn. Dit najaar wordt de omgevingsvergunning ingediend. De aanbesteding is voorzien rond maart-april van volgend jaar en in mei-juni van volgend jaar worden de restauratiewerken opgestart. Het einde van de werken is voorzien in de eerste helft van 2027”, besluit Greet Geypen.