Kader “Betaalbaar Wonen” goedgekeurd in de gemeenteraad

Het stadsbestuur van Mechelen wil de komende jaren meer inzetten op betaalbaar wonen. Naast extra sociale woningen en acties om uithuiszettingen te vermijden, werd gisteren nu ook een kader rond betaalbaar wonen goedgekeurd in de gemeenteraad. “We laten ons onder meer inspireren door Hasselt, maar we gaan nog een stap verder”, klinkt het bij schepen Orlians.

Het stadsbestuur wil deze legislatuur 750 extra sociale woningen realiseren en meer inzetten op betaalbaar wonen. Nieuwe projecten van minstens 25 units moeten voor één derde bestaan uit betaalbare woningen, zo staat er te lezen in het hoofdlijnenakkoord. Dan stelt zich natuurlijk de vraag wat “betaalbare woningen” zijn. Gisteren werd daarrond een kader goedgekeurd in de Mechelse gemeenteraad.

Arthur Orlians, schepen van Wonen: “Onze stad is de laatste jaren één van de mooiste en gezelligste steden van Vlaanderen geworden, maar net zoals in de rest van Vlaanderen en Europa zijn er uitdagingen op de woonmarkt. De komende jaren willen we hier extra op inzetten. Het is niet eenvoudig om betaalbaar wonen te definiëren, maar dit kader doet daar wel een poging toe. In plaats van het warm water te proberen uitvinden, hanteren we de bestaande lokale en Vlaamse systemen en inkomensgrenzen.”

Onder meer sociale woningen, budgethuur, woningen die verkocht worden onder de voorwaarden van een Vlaamse Woonlening, of woningen die aangeboden worden met een korting op het grondaandeel, vallen in de  toekomst onder de noemer  van betaalbaar wonen.

Arthur Orlians: “Het kader is een eerste aanzet dat de komende weken en maanden nog kan worden aangevuld, ook met voorstellen door de oppositie en de bredere sector. Het kader zal gebruikt worden in gesprekken en onderhandelingen met ontwikkelaars en kan als basis dienen voor toekomstige masterplannen en Ruimtelijke Uitvoeringsplannen.”

Verdere stappen

De gemeenteraad zette gisteren ook het licht op groen om een stedelijke reglement voor Budgethuur uit te werken. Bij budgethuur worden betaalbare woningen verhuurd aan mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale woning, maar onvoldoende inkomen hebben om een woning te vinden op de private huurmarkt. Vlaanderen bepaalt de inkomensgrenzen, maar een lokaal bestuur kan prioritaire doelgroepen definiëren. Zo geeft Antwerpen voorrang aan alleenstaanden. Ook Mechelen wil de komende maanden meer focus aanbrengen in het betaalbaar woonbeleid.

Daarnaast laat Mechelen zich ook laten inspireren door Hasselt. Bij grote woonprojecten in Hasselt wordt een deel van de woningen aangeboden aan de Stad, dit met een korting op het grondaandeel. De Stad biedt dit aan aan woningzoekenden, die zo niet de volledige waarde maar bijvoorbeeld slechts 85% betalen. Na een tijd koopt de stad de woning terug aan de geïndexeerde 85% om het opnieuw aan dezelfde voorwaarden door te verkopen. Het is een efficiënt systeem dat ook en samenwerking met de bankensector heeft opgezet zodat men aan 100% kan lenen.

Arthur Orlians: “Het Hasselts Woonmodel gaan we ook in Mechelen uitrollen, maar we gaan het finetunen en een duidelijkere doelgroep definiëren. Net zoals het Woonzekerheidsplan uithuiszettingen wil vermijden met 18 concrete acties, moeten we ons beleid rond betaalbaar wonen baseren op cijfergegevens en data. Een woonbeleid is meer dan enkel extra sociale woningen. Sociale woningen zijn er voor mensen met een inkomen onder een bepaalde inkomensgrens, de uitrol van het Hasselts woonmodel moet zich richten op andere inkomensgrenzen.”

Betaalbaar wonen