Klimaatrobuuste vernieuwing van Kerkhofstraat van start

Werken starten 3 juni

De Kerkhofstraat wordt vernieuwd met focus op de toekomst. Naast de vernieuwing van het wegoppervlak, zal ook onder de grond de riolering worden aangepakt. De werken starten 3 juni en zullen duren tot net na het bouwverlof. Op die manier gaat de Kerkhofstraat met een nieuwe klimaatrobuuste look de zomer door.

Met de Paardenkerkhofstraat in het achterhoofd, krijgt de Kerkhofstraat ook een waterdoorlatende transformatie. De zijkanten van de straat worden voorzien van plantvakken waar mogelijk, uiteraard met uitsparingen voor inritten en voordeuren. Daarnaast zullen er ook overrijdbare zones worden aangelegd met grasbetontegels en zal over de gehele lengte van de straat een centrale goot lopen. De straat wordt dan ook een woonerf met gemengd verkeer, inclusief de mogelijkheid tot het parkeren van fietsen in fietsnietjes. Onder de grond zal er ook werk worden verricht om de riolering te vernieuwen. Zo worden de betonnen rioleringsbuizen vervangen door Pvc-buizen en zal de afwatering richting de Pastorijstraat lopen. Het kostenplaatje voor Stad Mechelen komt op 360.120 euro.

Schepen van openbare werken, Patrick Princen, is blij dat deze straat, die aan een zeer grondige vernieuwing toe was, aangepakt wordt: “De Kerkhofstraat is een smalle straat die volledig stuk en verhard was en waar de riolen dringend aan vernieuwing toe waren. Na enkele infomomenten en het verwerken van feedback, hebben we nu een ontwerp op maat van de toekomst en de bewoners met extra overrijdbare zones van waterdoorlatende grasbetontegels en fietsnietjes. In het plan zitten ook plantvakken, die de straatbewoners kunnen adopteren of waar groenslingers in kunnen geplaatst worden. Het wordt dus een straat voor en door de bewoners, helemaal klaar voor de toekomst.”

De werken, die 3 juni starten, zullen gefaseerd doorgaan. Eerst gaan alle huidige klinkers eruit om dan werk te maken van de nieuwe riolering. Daarvoor is er geen afkoppeling nodig. Dan worden er boordstenen en kolken geplaatst om vervolgens het wegoppervlak af te werken. De werken zullen dan net na het bouwverlof, startende op 15 juli, afgerond worden met een tijdelijke begaanbare oplossing in het bouwverlof zelf. In de plantvakken komt er een tijdelijk zomers bloemenmengsel zodat er deze zomer al bloemen staan te pronken in de splinternieuwe straat. In het najaar wordt er dan een permanente beplanting voorzien met vaste planten.

Beplanting voor en door straatbewoners

Ook de straatbewoners kunnen zich engageren om nog meer groen in hun straat te creëren. Dit door het aanvragen van een groenslinger via deze webpagina (https://klimaatneutraal.mechelen.be/ontharding/groenslinger), die dan na de werken wordt geïnstalleerd. Ze kunnen er ook voor kiezen om een plantvak te adopteren en hier hun eigen beplanting in te voorzien. Dit kan aangevraagd worden via volgende webpagina (https://klimaatneutraal.mechelen.be/ontharding/straattuin)

Alle informatie is ook te vinden op https://www.mechelen.be/stadsvernieuwing/kerkhofstraat