Kom genieten van een nieuwe generatie artiesten op de zesde editie van OUTSIDE IN festival

Van woensdag 10 tot en met zondag 21 april organiseren RADAR en theater arsenaal voor de zesde keer het OUTSIDE IN festival. Vijftien projecten in volle ontwikkeling tonen hun podiumkunsten in theater arsenaal en zeven beeldende kunstenaars presenteren hun pril werk in De Garage o.l.v. Kunsthal Mechelen. Dat is niet toevallig, want Kunsthal Mechelen is de nieuwe partner van Outside In. Als toeschouwer kan je komen kijken naar een work in progress, een unieke ervaring voor zowel de artiesten als het publiek.

Tijdens het OUTSIDE IN festival kan je maar liefst tweeëntwintig projecten van opkomend talent bewonderen. Als toeschouwer kan je verspreid over vijf dagen komen proeven en genieten van nieuw werk, ‘work in progress’, en een expo bijwonen van nieuwe artiesten die zich volop ontwikkelen in de stad. Je maakt deel uit van het creatief proces en beleeft de artistieke producties vanop de eerste rij.

Achter de schermen kan deze jonge garde rekenen op artistieke coaching, technische ondersteuning en feedback van professionals. De projecten ontvangen artistieke en/of zakelijke begeleiding, een financiële impuls om ze op weg te helpen, matchmaking met gelijkgezinden, netwerk & partners, een ruimte voor het maakproces en de kans om een eerste ‘try-out’ in de stad te tonen.

In Mechelen krijgen niet enkel gevestigde waarden, maar ook nieuwe talenten een podium. OUTSIDE IN festival biedt ruimte aan het experiment van een nieuwe generatie, opdat zij ook kunnen ervaren welke verhalen een verbinding kunnen maken met een publiek. Kom langs als je graag verrast wil worden door het werk van de artiesten van de toekomst!", zegt schepen van cultuur Björn Siffer.

theater arsenaal biedt een veilig kader aan experiment

Als professionele speler in het theaterlandschap wil theater arsenaal blijven inzetten op nieuw talent en hen een veilig kader bieden om zich te ontwikkelen. RADAR is hierbij een complementaire bondgenoot binnen de stad.

“We hechten veel belang aan de diverse samenleving en willen met het theater dat we tonen verbindend werken. Daarom nemen we deze editie drie projecten onder onze vleugels van kritische makers die we in de loop der jaren van nabij hebben zien groeien. Ayoub Sadik en Moussa Don Pandzou willen met hun voorstelling licht werpen op de impact van koloniale verledens. Mario Bellas neemt ons mee in een muzikaal verhaal over het verlies van een oude wereld en de verwelkoming van een onbekende toekomst. En Elyne Notebaert laat op de scène zien dat ze meer is dan haar beperking.”, duidt Lina Lauwens, coördinator OUTSIDE IN bij theater arsenaal.

OUTSIDE IN festival is een samenwerking tussen theater arsenaal en RADAR in samenwerking met Kunsthal Mechelen en met steun van Cultuurcentrum Mechelen. Het is de eerste editie waar Kunsthal Mechelen ook mee aan tafel schuift voor het beeldende luik van het festival. RADAR ondersteunt de artiesten volop in hun maakproces en wil met dit project nieuwe artiesten de kans geven om hun werk te tonen aan een publiek.

Betaal wat je kan

Omdat cultuur voor iedereen toegankelijk moet zijn is het “pay what you can” of betaal wat je kan concept ontstaan. De voorstellingen van het Outside in festival hanteren dit systeem ook. Je kan kiezen om 3, 6, 9 of 12 euro te betalen. Als je je een duurder ticket kan veroorloven kan je er dus voor zorgen dat anderen minder kunnen betalen.

Daarnaast zorgen ze er ook voor dat de voorstellingen toegankelijk zijn voor mensen die minder mobiel zijn. En werken ze bij alle voorstellingen met ‘vrije zit’, dit houdt in dat je kan vragen om dicht bij de uitgang te zitten voor moest je de zaal willen verlaten.

Bekijk hier het volledige programma

OUTSIDE IN  is een zeer divers festival. Gedurende vijf dagen kan je genieten van theater, beeldende kunsten, circus & performance. OUTSIDE IN  festival geeft de diversiteit van onze stad en van het kunstlandschap mooi weer.

Ontdek hier de artiesten en hun werk: https://www.outsidein-podium.be