De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die sinds mei 2017 in Vlaanderen voorkomt en schadelijk is voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. De soort kan honingbijenkasten binnendringen en volledige nesten uitmoorden. Voor de natuur is het van belang om de bijenpopulatie en de inheemse insecten te beschermen en de biodiversiteit te vrijwaren. Stad Mechelen gaat daarom positief in op de vraag van Imkersbond Bonheiden om vallen voor de Aziatische hoornaar financieel te ondersteunen.
“Begin februari werden we gecontacteerd door Imkersbond Bonheiden om hen te ondersteunen bij het verspreiden van vallen voor de invasieve wespensoort, de Aziatische hoornaar. Pas sinds 2017 zijn de eerste waarnemingen van deze soort gedaan, maar vandaag is het insect wijdverspreid aanwezig, ook in Mechelen. Het uitroeien van deze exoot is van belang voor de bescherming van ons inheemse bijenbestand en het vrijwaren van de biodiversiteit. We gingen daarom in op de vraag om 50 hoornaarvallen te sponsoren en gratis aan te bieden aan bewoners van Mechelen. Zo kunnen we op korte termijn een bijdrage leveren aan de strijd tegen de verdere verspreiding van de Aziatische hoornaar”, aldus schepen voor natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen.
Mechelaar Michel Van Laere, lid van de Imkersbond Bonheiden, legt uit hoe de vallen werken: “Het zijn selectieve vallen. Met een lokstof lokken we de Aziatische hoornaar in de val. Die kan er wel in, maar niet meer uit. Alle andere insecten die op de lokstof afkomen, kunnen de val weer uit. De Europese hoornaar is groter en geraakt er niet in. We plaatsen de vallen nu om aan ‘spring trapping’ te doen. M.a.w. we vangen de koninginnen die bij ongeveer 13 graden na de winter op zoek gaan naar voedsel en een plaats om hun primair nest te bouwen. Zo voorkomen we dat we in de zomer met gigantische nesten zitten die onze bijen en de biodiversiteit kapot maken.”
Zeer agressief
De Aziatische hoornaar belaagt voor 40% de honingbijpopulatie en voor 60% andere bestuivende insecten, beiden essentieel voor onze biodiversiteit. Vooral het prille voorjaar is een cruciale periode om zo veel mogelijk hoornaarskoninginnen te vangen en uit te schakelen, eind februari beginnen deze namelijk aan de bouw van hun primaire nest. Belangrijk is om de Aziatische hoornaar niet te verwarren met de Europese hoornaar, die weliswaar groter is, maar wel zachtaardiger. De Europese hoornaar vormt geen gevaar voor onze inheemse populatie.
Hoe herken je het verschil? Hoornaars zijn ten eerste altijd groter dan een muntstuk van 1 euro. Een Aziatische hoornaar heeft een donkere kop en bovenlichaam en een oranje-gele band op het achterlijf. De poten zijn bovenaan zwart, onderaan geel. De Europese hoornaar is een beetje groter, heeft een roodachtig/bruin lichaam, een geelgestreept achterlijf en donkere poten.
Naar mensen toe is de Aziatische hoornaar niet gevaarlijker dan een inheemse wesp. Wel is de angel groter, waardoor de steek pijnlijker is. Vooral wie allergisch reageert op steken moet extra voorzichtig zijn. Wees vooral voorzichtig bij een allergische reactie op een wespensteek. Wanneer je een nest tegenkomt, verwijder het dan vooral niet zelf. Hoornaars zijn zeer agressief wanneer hun nest bedreigd wordt. Bel de lokale brandweer of surf naar vespawatch.be en laat de verwijdering over aan professionelen. Een zwermaanval kan dodelijk zijn.
50 gratis vallen voor Mechelaars
Geïnteresseerde inwoners van Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Keerbergen of Mechelen kunnen op donderdag 7 maart 2024 om 19.30 uur in het gemeentehuis van Bonheiden een infosessie bijwonen van Kevin Verbeek, specialist van het Vlaams Bijen Instituut (VBI). Hij vertelt meer over de Aziatische hoornaar en legt uit hoe de hoornaarvallen werken.
Stad Mechelen geeft 50 exemplaren weg en roept inwoners op om te helpen bij het terugdringen van deze exoot. De vallen worden gratis uitgedeeld tijdens de infosessie op 7 maart.