Mechelen brengt de middeleeuwen tot leven op de Grote Markt

Op zondag 2 juni is het weer koopzondag. De winkels zijn geopend van 13 tot 18u en tegelijkertijd vindt de allereerste historische markt plaats. Dan wordt de binnenstad omgetoverd tot een middeleeuws tafereel met stadswachters, troubadours, waarzeggers,… Kortom veel sfeer en animatie!


Zondag is het niet alleen koopzondag, dan vindt ook de historische markt plaats in Mechelen. Het is de allereerste historische markt en als het van het stadsbestuur afhangt, wordt dit evenement een jaarlijks weerkerende traditie.

“Evenementen trekken heel wat volk aan. Dat zien we ook in onze cijfers. Afgelopen allerheiligenweekend werd er een recordaantal passanten genoteerd in de Geitestraat en ook de Shopping Shuttle brak een record. Recent hebben we de Catwalk 2800 opgenomen als een jaarlijks weerkerend evenement en het is onze ambitie om ook de historische markt een plaatsje te geven op de jaarlijkse evenementenagenda. Evenementen maken van Mechelen niet alleen een bruisende en gezellige stad, ze dragen ook bij aan onze lokale economie”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie. 

Een historische ervaring

Mechelen staat bekend om zijn prachtige historische gebouwen en rijke geschiedenis. Het doel van de historische markt is om de inwoners en bezoekers de kans bieden om deze geschiedenis op een leuke manier te beleven. Deze markt is het initiatief van de handelaarsvereniging Mechelen MeeMaken, die actief werkt aan het promoten van de stad als aantrekkelijke winkelbestemming. Ook handelaarsvereniging Markta werkte mee aan het nieuwe event.

"De historische markt biedt niet alleen een unieke beleving voor bezoekers, maar versterkt ook de band tussen de marktkramers, de handelaars en de stad," aldus Luc Mariën, voorzitter van Markta. "De markt is een eeuwenoud gegeven in het straatbeeld. Het is mooi dat we die traditie en historiek opnieuw tot leven wekken in een historische stad als Mechelen. We kijken ernaar uit om samen met Mechelen MeeMaken en de stad dit evenement tot een groot succes te maken."

Unieke Mechelse munt

Naast de historische activiteiten op de Grote Markt, kunnen bezoekers een bijzonder souvenir bemachtigen: een eigen geslagen Mechelse munt. De eerste 500 bezoekers krijgen de kans om bij een artisanale muntslager een munt te slaan, een gelimiteerd collectors item dat slechts één keer wordt uitgegeven. Dit kan van 13 tot 17u op de Bruul, zolang de voorraad strekt.

“Dit is een mooie gelegenheid om zowel onze lokale ondernemers te ondersteunen als een breed publiek kennis te laten maken met de charme van Mechelen. We hopen dat dit evenement het begin is van een mooie jaarlijkse traditie”, aldus schepen Greet Geypen.
 
Praktische informatie

De historische markt vindt plaats van 13 tot 17u op de Grote Markt. Bezoekers kunnen genieten van middeleeuwse muziek, verhalenvertellers, en veel meer. Kinderen kunnen om 15 en 17 u genieten van verhalen die verteld worden door Gustave Min, om 16u is het de beurt aan de volwassenen.

Kom en ervaar de geschiedenis van Mechelen op een manier zoals nooit tevoren en te geniet van een dag vol nostalgie, ambacht en gezelligheid. Bereid je voor op een reis in de tijd en mis deze kans niet om de geschiedenis van Mechelen op een unieke manier te beleven!

De gratis Shopping Shuttles zorgen voor een comfortabele en vlotte rit tussen een randparking en het centrum van Mechelen. Parkeer op een van de randparkings en maak gebruik van de gratis Shopping Shuttles. Ook Parking Keerdok is gratis op koopzondagen. Laat je auto daar gerust achter en vaar met de bootshuttle naar de stad.

Voor meer informatie over de Shopping Shuttle: https://www.mechelen.be/auto/shoppingshuttle#mcetoc_1gi0k1iuc3c.
Voor meer informatie en om op de hoogte te blijven van toekomstige evenementen, bezoek www.shoppeninmechelen.be/ondernemen.