“Een toegankelijk toilet binnen straal van 122 meter”
Het voorbije jaar ontving Stad Mechelen meerdere vragen van senioren, minder mobiele mensen en personen met een chronische aandoening over de toegankelijkheid van openbare toiletten in onze stad. “Als schepen voor senioren en personen met een beperking ben ik samen met de diensten rond deze vragen aan de slag gegaan omdat we merken dat toegankelijke wc’s wel belangrijk zijn om zorgeloos te kunnen genieten van een daguitstap in de stad. Op basis daarvan hebben we de verschillende toiletten in kaart gebracht”, vertelt schepen Rina Rabau Nkandu.
“Afgelopen zomer gingen we op pad om de toegankelijkheid per locatie nauwgezet in kaart te brengen. We tellen 28 toegankelijke toiletten binnen de ring van Mechelen, wat betekent dat iedereen binnen een straal van gemiddeld 122 meter terechtkan in een toegankelijk toilet. Op een afstand kleiner dan van het stadshuis tot aan de Sint-Romboutskathedraal, dat is ongeveer 170 meter, kan je dus een toegankelijk toilet vinden. Dit zowel op locaties van Stad Mechelen, als bij partners en privézaken”, vult de schepen aan.
De graad van toegankelijkheid is afhankelijk van de bestaande infrastructuur en waar mogelijk worden verbeteringen doorgevoerd. Zo sloeg Stad Mechelen voor de zomer nog de handen in elkaar met parkeerbedrijf Indigo, om het toilet in de parkeergarage onder de Grote Markt toegankelijk te maken. Om ervoor te zorgen dat het toilet zo goed als mogelijk aan de normen van integrale toegankelijkheid voldoet, werd ook hier beroep gedaan op het Vlaams expertisecentrum Inter. Op basis van hun advies werden de werken voltooid.
De omliggende horecapartners op de Grote Markt werden betrokken bij deze actie. Uitbaters die zelf geen toegankelijk toilet hebben, kunnen hun bezoekers nu doorverwijzen naar het toilet in de parkeergarage. Klanten krijgen een munt voor het muntslot en hoeven dus niet extra te betalen. “De Mechelse horecauitbaters participeerden op een constructieve manier aan dit initiatief. Dat laat zien dat integrale toegankelijkheid een gedeelde verantwoordelijkheid is voor zowel privé- als publieke verenigingen en instanties. De verschillende samenwerkingen bewijzen dat er veel goede wil is om de krachten te bundelen”, licht schepen Rabau Nkandu toe.
Het belang van publiek toegankelijke toiletten voor personen met een beperking is niet te onderschatten, licht Filip Zutterman vanuit eigen ervaring toe: “Vanwege mijn ziekte kan de nood aan een toilet erg hoog zijn. De beschikbaarheid, de toegankelijkheid, de netheid en de aangepaste voorzieningen van het sanitair zijn dan erg belangrijk. Bovendien moeten ze gratis zijn, want toegang tot sanitair is een mensenrecht. Zonder deze toegankelijke toiletten kan ik mij niet verplaatsen in de stad, ik ben daarom erg verheugd dat de stad Mechelen stappen zet om het aanbod te vergroten en de kwaliteit ervan hoog te houden.”
De komende jaren zal Stad Mechelen ook de andere openbare toiletten aan een toegankelijkheidstoets onderwerpen. Daarnaast blijft de stad de privépartners oproepen om ook hun toegankelijke toiletten in het overzicht mogen delen.
“We zijn ons bewust dat er nog werk aan de winkel is. Daarom starten we in 2024 een onderzoek naar integrale toegankelijkheid in Mechelen op in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel, waarbij de Mechelaar en de adviesraad Buitengewoon Meedoen nauw betrokken worden. Stap voor stap maken we met kleine ingrepen en grotere projecten voortdurend werk van de toegankelijkheid in onze stad”, besluit schepen Rina Rabau Nkandu.
Een volledig overzicht van alle toegankelijke toiletten kan je raadplegen op: www.visitmechelen.be/toegankelijke-toiletten