Mechelen dooft monumentale verlichting tijdens Earth Hour

Op zaterdag 23 maart neemt Mechelen opnieuw deel aan Earth Hour, een campagne van WWF om aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek. Die avond doven meer dan 1 miljard mensen, bedrijven en steden wereldwijd hun lichten van 20.30 tot 21.30 uur. Het stadsbestuur roept inwoners op om hetzelfde te doen en zo een pak energie te besparen. De stad zelf houdt het niet bij één avond, maar dooft op een aantal plaatsen de openbare verlichting een weekendlang, van vrijdagavond tot maandagochtend.  

“Iedere avond steken we overal het licht aan. Thuis, op het werk, op straat, in openbare gebouwen… Dat is niet alleen gezelliger, het is ook nodig om beter te kunnen zien en voor onze veiligheid. We kunnen dus niet zonder, maar moeten ons wel bewust zijn van de impact van licht op het milieu, op het klimaat en op onze gezondheid”, vertelt schepen van milieu, klimaat, energie en duurzaamheid Patrick Princen uit. “Gelukkig kunnen we onze stad ook duurzaam verlichten. Mechelen is in Vlaanderen koploper wat betreft de omschakeling van klassieke naar ledverlichting op het openbaar domein. Tegen eind dit jaar zitten we aan 72%. Het levert ons niet alleen een mooie besparing op, het is ook gemakkelijker in onderhoud en gaat langer mee. Een ander voordeel van deze slimme technologie is dat we de verlichting vanop afstand kunnen sturen. Op onze vraag dooft Fluvius tijdens het weekend van Earth Hour de sfeerverlichting aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, Grote Markt en stadhuis, Sint-Romboutstoren, postgebouw, schepenhuis, Hanswijkbasiliek, Sint-Katelijnekerk en Museum Hof van Busleyden. We moedigen ook de Mechelaars aan om tijdens Earth Hour na te denken over hun energieverbruik en net als vele mensen wereldwijd hun lichten thuis een uur te dimmen of te doven.” 

Schepen van monumenten en gebouwen Arthur Orlians: “Mechelen is een historische stad met veel monumentale gebouwen, die het verdienen om ’s avonds uitgelicht te worden. We pakken dit wel duurzaam aan. Zo dimmen we bijvoorbeeld een deel van de ledverlichting ’s nachts op momenten dat er minder volk in de stad rondloopt. Het doven van de klemtoonverlichting van enkele gebouwen tijdens het weekend van Earth Hour is vooral een symbolische daad. Hoewel de besparing gedurende één uur of een weekend op zichzelf niet enorm is, symboliseert het een bredere roep om energie-efficiëntie en duurzaamheid. Het doven van deze monumentale verlichting brengt de openbare veiligheid ook niet in het gedrang.”