Mechelen in vuur en vlam breekt records

“Dit is de tweede drukste zaterdag van het afgelopen jaar als we naar de passantentellingen kijken, enkel de zaterdag van Maanrock deed beter.", burgemeester Bart Somers

Afgelopen weekend was Mechelen opnieuw het bruisende decor van Mechelen Houdt Je Warm. Het evenement lokte heel wat kijklustigen, nog meer dan tijdens de vorige editie. Ook de Shopping Shuttle draaide op volle toeren en brak opnieuw records.

Dit weekend was het was weer gezellig druk in de Mechelse binnenstad. Dat was ook te merken aan de passantentellingen. Vrijdag, zaterdag en zondag werden er in totaal 77.488 passanten geteld in de Bruul. Dat zijn er nog meer dan tijdens de vorige editie van Mechelen Houdt Je Warm. Ook de gratis pendeldiensten vervoerden meer mensen dan ooit tevoren naar de binnenstad en deden records sneuvelen.
 
“Dit is de tweede drukste zaterdag van het afgelopen jaar als we naar de passantentellingen kijken, enkel de zaterdag van Maanrock deed beter. Deze cijfers illustreren de aantrekkingskracht van Mechelen. Het is een positieve trend dat steeds meer mensen onze stad kiezen als een bruisende bestemming om er te vertoeven”, aldus burgemeester Bart Somers.
 
Op vrijdag werden er 24.666 passanten genoteerd op de Bruul. Dat is 52% meer dan op een gemiddelde vrijdag en 7% meer dan tijdens de vorige editie van Mechelen Houdt Je Warm. Zaterdag verwelkomde de Bruul 35.896 passanten, bijna 60% meer dan op een gemiddelde zaterdag en 8% hoger dan vorig jaar tijdens hetzelfde evenement. Zondag registreerden we 16.926 passanten op de Bruul, wat neerkomt op een toename van 116% ten opzichte van een normale zondag en 32% meer dan tijdens de vorige editie van Mechelen Houdt Je Warm.

"We blikken terug op een bijzonder warme en mooie tweedaagse. Op enkele jaren tijd is Mechelen in Vuur en Vlam echt uitgegroeid tot een Mechels hoogtepunt", zegt Kristof Calvo van Mechelen Feest.

"Theater, vuur, de standhouders en onze mooie binnenstad zorgen samen voor een unieke sfeer. Heel veel mensen zijn naar Mechelen afgezakt en dat is ook goed nieuws voor de handel en horeca. Maar het is zeker nog niet voorbij", zegt Calvo. Volgend weekend vindt Tivoli in Vuur en Vlam nog plaats in het Tivolipark. "Daarnaast kijken we ook al erg uit naar oudjaar en de grote opening van het stadsfestival Construct Europe op 6 januari."

“Evenementen brengen veel volk op de been, wat goed nieuws is voor onze lokale handel- en horeca. We zijn heel blij dat de mensen de weg naar de Mechelse binnenstad blijven vinden. De cijfers tonen aan dat de aantrekkingskracht van Mechelen als winkel- en belevingsstad alleen maar groeit. Een bloeiende stad trekt mensen aan. Dit soort evenementen zorgen niet alleen voor een gezellige drukte, maar hebben ook een directe impact op onze lokale economie”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie
 
Shopping Shuttle breekt records
 
Wie in Mechelen zijn wagen op een randparking parkeert op zaterdagen en koopzondagen, kan gebruikmaken van de gratis Shopping Shuttle. Iets wat veel mensen afgelopen weekend ook gedaan hebben.
 
Opnieuw deden de gratis pendeldiensten records sneuvelen. Afgelopen zaterdag werden er 2.288 passagiers vervoerd door de Shopping Shuttle. Daarmee ging het vorige record van tijdens de herfstbraderie voor de bijl, dat nog maar sinds september op de tabellen stond. In totaal werden er dit weekend 2.973 passagiers vervoerd, ook een nieuw record.  
 
‘Mechelen was pionier in Vlaanderen voor het inzetten van shopping shuttles,” zegt schepen van mobiliteit Alexander Vandersmissen. “Ondertussen kennen ze ook navolging in heel wat andere centrumsteden. Dat bezoekers steeds meer hun weg naar de shuttles en de bootshuttle vinden, is voor ons een aanmoediging om op het ingeslagen pad verder te gaan. Binnenkort breiden we de dienstverlening dan ook uit met extra shuttles op woensdag en vrijdagavond. Op zaterdag zullen ze tot laat op de avond rijden. Zo kunnen shoppers nog wat blijven hangen en worden ze na bijvoorbeeld een restaurantbezoek veilig terug bij hun auto afgezet.”