Mechelen rapporteert lokale klimaatcijfers

Uit de meest recente cijfers van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) blijkt dat Mechelen op verschillende terreinen mooie vooruitgang boekt. Of het nu gaat om vergroening, renovaties, mobiliteit of wateropvang: er blijven uitdagingen, maar de stad zit goed op schema en doet het beter dan de rest van Vlaanderen.

"Eerst en vooral wil ik benadrukken dat het belangrijk is dat we onze realisaties zo helder en duidelijk rapporteren. De doelstellingen uit het Lokaal Energie- en Klimaatpact zijn zeer concreet en dus ook eenvoudig op te volgen. Zo zien we waar we goed bezig zijn, maar minstens even belangrijk, ook waar we extra op moeten inzetten”, begint schepen van Klimaat Arthur Orlians.

Het LEKP werd opgesteld door voormalig minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers en wou lokale besturen extra motiveren om aan de slag te gaan met de klimaatuitdagingen. Het pact focust op 4 werven met zeer concrete doelstellingen: vergroening (bv 0,5 meter haag per inwoner), renovaties (bv 50 duurzame renovaties per 1.000 woningen), mobiliteit (bv 1,5 laadpunten per 100 inwoners) en water (bv 1 meter ontharding per inwoner).

Het rapport toont aan dat Mechelen voor het grootste deel van de acties goed op schema zit en veel beter scoort dan het Vlaams gemiddelde.

Zo heeft Mechelen al 597 extra natuurperkjes gecreëerd, terwijl de doelstelling slechts 89 extra natuurperkjes was (Vlaams gemiddelde: 74,6% van de doelstelling behaald). Op het vlak van energetische renovaties behaalt Mechelen reeds 60% (Vlaams gemiddeld: 7,3%). Mechelen heeft nu al 89,57% van de doelstelling rond elektrische deelmobiliteit bereikt (het Vlaams gemiddelde: 34,35%). Wat fietspaden betreft is het de doelstelling om 1 meter extra fietspad per inwoner te realiseren tegen 2030, wat Mechelen al voor de helft heeft gerealiseerd (49,76% tov het Vlaamse gemiddelde van 21,14%). Mechelen doet het ook bijna dubbel zo goed op vlak van ontharding ten opzichte van de rest van Vlaanderen (61,73% tov 32,08%).

Arthur Orlians: “Het is duidelijk dat onze inspanningen lonen. Voor de meeste doelstellingen zitten we goed op schema en doen we het beter dan de andere Vlaamse steden en gemeenten. Onze stad wordt daardoor mooier, groener, leefbaarder en we plukken er ook de financiële vruchten van: 71,46% van onze openbare verlichting is al vervangen door LED-verlichting en dat merken we in onze energiefacturen.”

Twee uitdagingen springen in het oog

Mechelen scoort op quasi alle doelstellingen beter dan het Vlaams gemiddelde, met uitzondering van participatieve hernieuwbare energieprojecten. Het stadsbestuur wil met die uitdaging aan de slag gaan.

Arthur Orlians: “Als je de goede resultaten communiceert, moet je ook durven zeggen waar we nog een tand moeten bijsteken. De komende weken komen we met heel concrete acties om een turbo te zetten op het potentieel van zonnepanelen. Er zijn nog teveel daken in onze stad onderbenut. Zeker als je het potentieel van bedrijven en appartementsgebouwen beter benut, kunnen we daar grote stappen nemen, want dat zijn vaak heel grote en brede daken. Dat vergt natuurlijk inspanningen om mensen samen te brengen en de VME’s aan te spreken, maar we gaan daar extra inspanningen leveren”.

Daarnaast valt het op dat de gemiddelde realisatiegraad van het Vlaams gewest rond fossielvrije collectieve renovaties momenteel 0,94% is. Ook Mechelen heeft nog geen fossielvrije collectieve renovatie gerealiseerd.

Arthur Orlians: “Sinds vorig jaar verlegden we de focus van individuele renovaties naar collectierenovaties. Ondertussen behaalden we mooie resultaten met de wijkrenovatie in Nekkerspoel waar meer dan 28% van het projectgebied meedeed. Momenteel zijn we bezig in de Arsenaalwijk waar 84 gezinnen zich inschreven voor de offertefase. Zoals deelmobiliteit in de eerste fase nog niet elektrisch was, zijn die eerste wijkrenovaties ook nog niet volledig fossielvrij. Dat is de volgende stap.”

 

De volledige cijfers zijn publiek raadpleegbaar via het LEKP-portaal: www.lokaalklimaatpact.be.