Nieuwe buurtparking voor Arsenaalwijk aan Leuvensesteenweg

Stad Mechelen heeft een princiepsakkoord met de NMBS over het openstellen van hun terrein in de Leuvensesteenweg als buurtparking. De nieuwe buurtparking opent in 2025 en is goed voor een 70-tal nieuwe parkeerplaatsen. De toegang tot de parking zal verlopen via een systeem met nummerplaatherkenning. “Met deze nieuwe buurtparking, ondertussen de elfde die we deze legislatuur kunnen openen, kunnen we de hoge parkeerdruk in de Arsenaalwijk en Hanswijkdries verder terugdringen.”


“We zijn erg tevreden dat we een mooie samenwerking kunnen opzetten met de NMBS, na de eerdere opening van de gratis buurtparking in de Smisstraat in samenwerking met Infrabel wat verderop,” zegt schepen van mobiliteit Alexander Vandersmissen. “De locatie van de nieuwe parking is optimaal, vlak aan de Arsenaalwijk en Hanswijkdries waar extra parkeerplek welkom is. Het terrein is ook vlot toegankelijk en goed ontsloten door de ligging aan de Leuvensesteenweg. NMBS bekijkt ook of er laadinfrastructuur kan geplaatst worden. Het is ondertussen de elfde buurtparking die we deze legislatuur openen. We brengen het aantal buurtparkeerplaatsen daarmee op 1261. We hebben nog vier potentiële terreinen op het oog om ook op andere plaatsen nog extra parkeermogelijkheden te creëren.”

De parking komt tussen het tankstation ter hoogte van nummer 32 en het parkeerterrein van NMBS, op de plaats waar tot voor kort een selfcarwash was gevestigd. Het terrein zal enkel voor buurtbewoners toegankelijk zijn via een systeem van nummerplaatherkenning en slagbomen en dit ’s avonds en tijdens het weekend. De exacte toegangsuren worden later gecommuniceerd. De opening is gepland voor 2025, afhankelijk van het doorlopen van de vergunningsprocedure.

 “Met deze nieuwe buurtparking willen we de beschikbare parkeerruimte in onze wijken delen en zo efficiënt mogelijk gebruiken,” vult schepen Vandersmissen nog aan. “Op momenten dat het parkeerterrein niet door de NMBS zelf wordt gebruikt, kunnen buurtbewoners er dankbaar gebruik van maken. Dit systeem willen we ook op andere plekken in Mechelen opzetten. We zijn actief op zoek naar andere mogelijkheden om de steeds toenemende parkeerdruk op te vangen.”