Mechelen is een zeer diverse stad en die diversiteit wordt nu in de schijnwerpers gezet met een nieuwe podcast ‘Mechelen, een inclusieve stad’ die je meeneemt langs verschillende unieke locaties in de stad. In 10 afleveringen leer je de verhalen kennen van verschillende Mechelaars en experten van Stad Mechelen. De podcast met bijhorende wandeling is vanaf vandaag te ontdekken.
Hoe samenleven in diversiteit? Wat betekent ‘inclusief’ voor jou? Op die vragen geven een 25-tal Mechelaars en experten een antwoord in de splinternieuwe podcast ‘Mechelen, een inclusieve stad’. De podcast kan je enerzijds beluisteren via podcastproviders, zoals Spotify en SoundCloud. Anderzijds kan je met een tweetalige (NL/ENG) brochure met QR-code de route, die in totaal 6 kilometer lang is, afleggen doorheen de stad en de verhalen. Naast de locaties met audiofragmenten, kan je in de brochure ook ontdekken welke unieke Mechelse gebouwen je tegenkomt onderweg. Van cinema Lumière tot de Sinte-Mettetuin en de Beiaardschool.
Schepen voor diversiteit en gelijke kansen, Gabriella De Francesco, is erg blij met het resultaat: “In Mechelen bestaan tal van initiatieven en projecten die Mechelen tot een warme, leefbare stad maken. Een ‘voorbeeldstad’, want Mechelen inspireert al lang door haar eigengereide, positieve aanpak van diversiteit & inclusie. Die aanpak kan je nu dus ontdekken al wandelend en luisterend langs de mooiste plekjes van de stad.”
Verscheidenheid is een troef, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Daarom heeft elke aflevering een eigen thema om het volledige verhaal te omvatten. Verschillende Mechelse initiatieven komen daarbij ook aan bod en geven een extra inzicht in de aanpak rond diversiteit. Daarnaast wordt elke aflevering ook ingeleid met een lied gemaakt door Zefiro Torna, een Mechels muziekensemble. Aflevering één en twee starten bij de eerste stapjes van diversiteit, die bij het stadsbestuur en als nieuwe Mechelaar bij het Huis van de Mechelaar. Afleveringen drie tot negen zoomen wat meer in op bepaalde thema’s en initiatieven waar diversiteit een focusrol speelt. In de laatste aflevering leer je dan de partners kennen, dankzij hen kan Mechelen inclusief zijn en blijven.
Podcastmaker en de stem achter deze podcast, Evita Nossent: “Wat mij opviel tijdens de opnames is dat Mechelen als stad je mee op pad neemt en veel mensen het gevoel geeft dat we samen onderweg zijn.”Naast Evita, waren ook Rita en Josée van de Heihoek enthousiast over de podcast. Ze vertellen het verhaal van de buurt en de moestuintjes die daar onderhouden worden door buurtbewoners. Ook Mesbah vertelde zijn verhaal in de podcast. Hij woont ondertussen al 7 jaar in België en heeft zijn weg gevonden via de jeugdverenigingen die hem met open armen ontvingen. Zo kon hij op een laagdrempelige manier zijn Nederlands oefenen en de Mechelse gastvrijheid ontdekken.
Schepen Gabriella De Francesco: “Het is niet toevallig dat we deze podcastwandeling vandaag lanceren. We staan aan de vooravond van een belangrijk jaar voor België waarin zij het voorzitterschap van de Europese Unie zal waarnemen. Ook voor Mechelen wordt het in dat kader een interessante periode met heel wat activiteiten en bezoekers uit heel Europa, ministers en burgemeesters die hier zullen neerstrijken. Met de Engelstalige versie bieden we een laagdrempelige en fijne kennismaking met een van de belangrijkste trademarks van onze stad.”
Ontdek de podcast kosteloos op www.mechelen.be/inclusief-mechelen of haal een brochure op bij Visit Mechelen.