Nieuwe zitbanken voor Mechelse begraafplaats

Stad Mechelen heeft drie bijkomende zitbanken geplaatst op de stedelijke begraafplaats in de Ziekebeemdenstraat. Later dit jaar komen er nog banken aan het urnenveld. “We willen het voor bezoekers makkelijker en comfortabeler maken om een bezoek te brengen aan hun dierbaren”, zegt schepen Vandersmissen, bevoegd voor begraafplaatsen. 

“Al enkele jaren maken we werk om van de ‘stenen’ begraafplaats een serene, groene en warme plek voor bezinning, rouw en herdenking te maken”, zegt schepen van burgerzaken Alexander Vandersmissen. “We hebben er een natuurbegraafplaats aangelegd om deze alternatieve manier van begraven mogelijk te maken, bomen aangeplant en een nieuw concept voor een urnenveld ontwikkeld, maar ook bijvoorbeeld ons burgerslachtofferperk gerenoveerd. De bijkomende banken zijn een concrete vraag van de Mechelse ouderenraad, waarmee we constructief samenwerken.” 

"Op vraag van verschillende ouderen namen we het initiatief om nieuwe zitbanken te plaatsen op de stedelijke begraafplaats. Deze komen de noden van het veelal oudere publiek van de begraafplaats tegemoet, maar nodigen zeker en vast ook een breder publiek uit om in alle rust plaats te nemen, herinneringen op te halen en hun emoties te verwerken. Dit draagt bij aan de toegankelijkheid van de begraafplaats voor alle leeftijdsgroepen en ongeacht de fysieke mogelijkheden van bezoekers”, licht schepen van senioren en toegankelijkheid Rina Rabau Nkandu toe. 

Later dit jaar komen er nog andere zitbanken bij, onder meer op het urnenveld.