Ontdek het eerste deel van het Keerdokpark tijdens Sfeerdok

Keerdok, dat is al een hotel, parking, zomerbars en twee bruggen. Het eerste deel van het park en de nieuwe kade zijn sinds kort ook klaar. Benieuwd wat er nog op de planning staat? Kom op zondag 7 juli naar Sfeerdok en ontdek hoe het Keerdok van morgen eruitziet. Bezoekers krijgen de kans om verschillende facetten van het Keerdokproject te verkennen. De ontwikkelaars geven er informatie over hun projecten en er is ook ruimte voor ontspanning en muziek.


Op de Keerdoksite verrijst beetje bij beetje een hele nieuwe wijk om te wonen en te genieten in het groen. Om al in de sfeer te komen, wordt Keerdok op zondag 7 juli tussen 13 en 17u even Sfeerdok. Een ideaal moment om alle facetten van het Keerdokproject te verkennen.

“Er werden al een aantal puzzelstukjes gelegd zoals de realisatie van hotel Van der Valk, Parking Keerdok, de aanleg van de twee bruggen, de sloop van Inter-Beton en de verhuis van de baanwinkels naar Malinas. Intussen zijn de werkzaamheden voor de realisatie van D’île Malines, DOK+ en de nieuwe McDonald’s reeds gestart, evenals de werken aan het Rode Kruisplein en is ook de eerste fase van het Keerdokpark klaar. We informeren buurtbewoners en geïnteresseerden altijd via onze nieuwsbrieven, maar voor zulke grote stadsvernieuwingsprojecten is een bezoekje op de site een meerwaarde. Daarom organiseren we Sfeerdok – inmiddels al voor de vierde keer – zodat de mensen op een laagdrempelige manier zelf ter plaatse kunnen kennismaken met de realisaties die reeds uitgevoerd zijn én met de huidige en toekomstige projecten op de site”, klinkt het bij Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling.  

Opening Keerdokpark

Waar vroeger een betoncentrale stond, ontstaat nu beetje bij beetje een unieke groene oase van ongeveer één hectare. De aanleg gebeurt in drie fases, aangezien de aanleg van het park de voortgang van de werf van D’île Malines volgt. De eerste fase kon van start gaan na de sloop van de Inter-Betonsite, aangezien dit deel niet noodzakelijk was voor de werf. Deze fase is inmiddels voltooid en bezoekers kunnen vanaf zondag al het eerste deel van het park ontdekken.

"Keerdokpark is een prachtige aanwinst voor Mechelen en een belangrijke stap naar een groener, duurzamer stadsleven. Het nieuwe park biedt een broodnodige groene long in ons stadscentrum, waar inwoners kunnen ontspannen en genieten van de natuur. We zijn trots op deze realisatie die bijdraagt aan de biodiversiteit en het ecologisch evenwicht in onze stad. Met de opening van het park zetten we een grote stap richting een duurzame toekomst, waar natuur en stedelijk leven in harmonie samenkomen. Dit project weerspiegelt onze toewijding aan duurzaamheid en het verbeteren van de leefomgeving van onze inwoners", zegt Patrick Princen, schepen van Natuur- en Groenontwikkeling. 

Na het bouwverlof zal fase twee van het park beginnen en tegen het einde van dit jaar voltooid zijn. Fase drie van het park kan starten aan het einde van de werf van het woonproject in 2025. 

“Op dat moment wordt het park verder gerealiseerd tot tegen de nieuwe gebouwen. Ook het laatste deel van de kasseien aan de achterzijde van het hotel worden dan aangelegd tot tegen de nieuwe gebouwen. Dit geldt eveneens voor de omgeving van McDonald's en het Rode Kruisplein, dat eind 2024 respectievelijk 2025 afgewerkt zal worden wanneer de bouw van het nieuwe gebouw van McDonald's en het project DOK+ in een eindfase zit”, aldus Greet Geypen.

Sfeerdok bruist van de activiteiten

Dit jaar zijn er tijdens Sfeerdok maar liefst drie zomerbars om te genieten bij een drankje en hapje: Van der Valk Hotel, T’ile Malines en L’Histoire du Lux. 

Flaneer langs het water of door het nieuwe park en geniet van live muziekoptredens. Voor gezinnen zijn er leuke activiteiten zoals een kanozoektocht op het water of traditionele volksspelen op de Keerdoksite. Vergeet je zwembroek niet, want een verfrissende duik in het Keerdok behoort ook tot de mogelijkheden, of wat dacht je van een initiatie waterpolo? Jongeren kunnen zich uitleven op het BMX-parcours, terwijl yoga-sessies zorgen voor totale ontspanning.

Daarnaast bieden de informatiestanden van Stad Mechelen en de projectontwikkelaars informatie over de toekomstplannen van Keerdok. Je krijgt er niet alleen een blik op de toekomst, de expo ‘100 jaar Ouwen Dok’ in het Van der Valk hotel toont bijzondere herinneringen, grappige anekdotes en memorabele foto’s. De activiteiten zijn gratis, maar voor sommige dien je je vooraf in te schrijven. Raadpleeg hiervoor de website. 

Praktisch

Kom te voet of met de fiets via het jaagpad tot aan Parking Keerdok of volg het pad vanuit het centrum langs de Keerdokkaai. Vanaf de vesten kan je ook te voet langs de strook aan het Rode Kruisplein. Er is een fietsenstalling aan Parking Keerdok, naast het hotel en aan de Keerdokkaai. Je auto raak je makkelijk kwijt in Parking Keerdok, bereikbaar vanaf de N16. Hou er rekening mee dat Keerdok deels een werfzone is en draag aangepast schoeisel. Iedereen is van harte welkom! Kom dus zeker eens de sfeer opsnuiven.

Het volledig programma is terug te vinden op: www.mechelen.be/sfeerdok