Paardenweide aan Stuivenbergbaan wordt bos

6750m2 bos aangeplant

Buurtbewoners, scoutsleden en vrijwilligers van Natuurpunt steken vandaag de handen uit de mouwen voor het aanplanten van een nieuw stukje bos. Het perceel, dat vroeger een paardenweide was, is sinds 2023 in handen van Stad Mechelen en zal vanaf vandaag door het leven gaan als bos.

Van 10u tot 15u wordt er volop geplant op het perceel. Meer dan 100 buurtbewoners kwamen gepakt met een schop af om mee te werken aan dit nieuw stukje bos, ook de Woudlopers scoutsgroep stak de handen uit de mouwen. De vrijwilligers van het lokale beheerteam van Natuurpunt begeleiden de plantactie en staan de buurtbewoners met raad en daad bij. Om het planten goed af te sluiten kan iedereen ook genieten van een drankje bij het drankstandje van Natuurpunt.

Het perceel, gelegen in het midden van Stuivenberg langs de landweg die door het gebied loopt, was vroeger een paardenweide. De totale oppervlakte telt zo een 6750m2 en daar komen maar liefst 1.875 boompjes en struiken op te staan. In overleg met het lokale beheerteam van Natuurpunt werd een aanplantingsplan opgemaakt. De randen van het perceel worden bloemrijke bosranden met bomen en struiken zoals de wilde appel, hondsroos en vlier. In het midden van het bos komen soorten zoals de linde, haagbeuk en zomereik.

Schepen van natuur- en groenontwikkeling, Patrick Princen, vertelt verder: “Na deze aanplant van 1875 boompjes zal hier binnen enkele jaren al snel een heus bos groeien, waar de diversiteit aan dieren en planten zal toenemen. We plantte dit bos aan samen met de vrijwilligers van Natuurpunt en met meer dan 100 buurtbewoners. Ook de Woudlopers kwamen in de namiddag nog een handje helpen. Het was wel wat ploeteren in water en modder voor jong en oud, maar o zo plezierig en gezellig.”

Burgemeester Bart Somers is enthousiast over het initiatief: “We hebben het idee van een stadsbos al aangehaald in ons bestuursakkoord. In plaats van Stuivenberg te ontwikkelen, kiezen we voor het bestendigen van de open ruimte. Het is mooi om te zien dat er ook bij de buurtbewoners een groot draagvlak is voor het idee van een perifeer stadsbos.”

“Deze plantactie is een belangrijke stap voor het Stadsbos Stuivenberg”, vertelt Mario Engels, vrijwilliger bij Natuurpunt. “Dankzij de aanplant van inheemse soorten creëren we hier een biodiverse thuis voor vele soorten insecten, vogels en planten. Ons lokale beheerteam met heel wat vrijwilligers uit de buurt zet mee haar schouders onder de verdere realisatie van het stadsbos.