Plannen voor herontwikkeling Centerparking komen dichterbij

Er komt schot in de herontwikkeling van de Centerparking in het hart van de stad. Er zijn plannen voor een nieuwe omgevingsvergunning om het verouderde pand nieuw leven in te blazen. Er komt een gemengd programma waar plaats is voor wonen, winkelen en parkeren. De ambitie is om de omgevingsvergunning deze zomer in te dienen. 


Pal in het centrum, tussen Bruul en de IJzerenleen bevindt zich de Centerparking. Momenteel zijn er constructieve gesprekken lopende tussen eigenaar Nicaphis en de stad voor de herontwikkeling.

“Heel wat panden in onze binnenstad kregen al een tweede leven zoals o.a. het Huis van Lorreinen, het Hof van Cortenbach, de Oude Stadsfeestzaal en het Schepenhuis. Allemaal beeldbepalende gebouwen die mee het imago van Mechelen bepalen. Door de herontwikkeling van de Centerparking verdwijnt nu ook het laatste grote gebouw dat niet meer paste bij de uitstraling van ons stadshart. In de plaats zal een nieuw kwalitatief project verschijnen, dat zal dienen als hefboom voor dit stadsdeel”, klinkt het bij burgemeester Bart Somers.

Het ontwerpteam heeft het gebouw onderzocht, met het oog op een opwaardering, activering en herbestemming.

“Ik ben blij met de vooruitgang in dit dossier. Er lopen al jaren gesprekken met de eigenaar. Ik ben erg blij dat er eindelijk schot in de zaak komt. Dit verbouwing van deze plek is essentieel om ons winkelhart te blijven optillen. Dit project wil enerzijds een deel van het parkeren bestendigen, anderzijds komt er nieuwe woongelegenheid in het hart van onze stad, maar essentieel zijn de handelsfuncties die versterkt worden. De herontwikkeling zal niet alleen de uitstraling van ons stadscentrum verbeteren en meer levendigheid brengen. Het zal ook nieuwe kansen creëren voor lokale ondernemers en daarnaast Mechelen nog aantrekkelijker maken voor inwoners, bezoekers en investeerders”, aldus Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling en Economie.

De staat en het uitzicht van het gebouw zijn vandaag een rem op de ontwikkeling van de buurt, wat ook zijn weerslag heeft op zowel de aangrenzende Blauwhondstraat als de Borzestraat. De herontwikkeling van de Centerparking is dan ook een goede zaak met het oog op de heraanleg van beide straten die na de realisatie van het bouwproject in dezelfde stijl als de Geitestraat een upgrade zullen krijgen.

Het wordt een duurzame stedelijke ontwikkeling: de Centerparking wordt niet afgebroken maar getransformeerd. Hiervoor werd architectenbureau LOW-architecten onder de arm genomen, die al eerder hun sporen verdiend hebben in circulaire projecten.

Omgevingsvergunning

De eigenaar heeft de ambitie om de omgevingsvergunning in de zomervakantie in te dienen. “Ons doel is om een levendige en duurzame omgeving te creëren die aantrekkelijk is voor bewoners, ondernemers en bezoekers, en die bijdraagt aan de bloei van Mechelen als bruisende stad”, besluit Philippe Moorkens, bestuurder van eigenaar Nicaphis.