Politie drijft controle op asociaal fietsgedrag op

Sinds eind oktober hield politiezone Rivierenland 54 controleacties op het gebruik van fietsverlichting. In Mechelen alleen werden tot op heden al 102 PV’s opgemaakt. Dat is twee derde van het totaal aantal PV’s voor politiezone Rivierenland.
 

De controles passen in het lokaal verkeersveiligheidsbeleid. Fietsers zonder licht vormen een gevaar voor zichzelf en ook voor andere weggebruikers. Toch rijdt nog steeds 1 op 4 fietsers steeds zonder fietsverlichting. Bart Somers: “Onze aankondiging is ook een oproep aan ouders om er beter op toe te zien dat hun kinderen niet zonder licht fietsen. Zo voorkomen we ongevallen.”

Mechelen werd een echte fietsstad. In 2022 werden we zelfs verkozen tot Fietsstad van Vlaanderen. Maar dat is een nieuwe realiteit die ook om meer handhaving roept om Mechelen verkeersveilig te houden voor alle weggebruikers. “Ik heb de politie daarom gevraagd om de komende weken ook extra controles op andere vormen van onveilig en asociaal fietsgedrag te houden. Dus niet enkel op het gebruik van de fietsverlichting, maar ook op rijden in de verkeerde richting, door het rood rijden of ander asociaal gedrag waar vele Mechelaars zich begrijpelijk aan storen”, aldus nog Bart Somers.

De controles worden zichtbaar en anoniem georganiseerd. Ook het negeren van het fietsverbod in de Bruul op zaterdag wordt gecontroleerd. De controles zijn het repressieve luik in het integraal verkeersveiligheidsplan van de politiezone Rivierenland, waarin ook ruimte is voor educatie en sensibilisering.