Portretten van mensen met borstkanker schitteren aan de gevel van het Oud Gasthuis

Vanaf vandaag schitteren negen zwart-wit foto’s van mensen met borstkanker aan de gevel van het Oud Gasthuis. “Geen betere plaats voor deze tentoonstelling dan de gevel van dit monumentale gebouw dat op termijn een kanker- en revalidatiecentrum wordt”, klinkt het bij schepen Arthur Orlians.

Fotografe Hilde Collier uit Hombeek bracht ze op een prachtige manier in beeld, de negen moedige vrouwen én mannen die geconfronteerd werden met borstkanker. Hilde Collier: “Dit project overstijgt het beeld. Het brengt borstkanker onder de aandacht en heeft aandacht voor elk individueel verhaal. Een borstoperatie heeft een fysieke én psychologische impact, maar de foto’s tonen tegelijkertijd de weerbaarheid van kankerpatiënten en het feit dat het lichaam verandert maar wel mooi blijft.”

De foto’s zijn subtiel en artistiek waardoor ze niet choqueren, maar ze doen voorbijgangers wel stilstaan. De portretten tonen het resultaat van een borstamputatie of een borstreconstructie, waardoor mensen bewust worden van de gevolgen van borstkanker.

Schepen Arthur Orlians: “Per dag krijgen 188 Belgen een kankerdiagnose. 188 per dag, allemaal mensen met familie en vrienden, het is bijna niet te vatten hoeveel levens hiermee worden. Geconfronteerd. De meest voorkomende kanker bij vrouwen is borstkanker. 1 op 9 vrouwen krijgt met de ziekte te maken, dat gaat over 10.500 nieuwe borstkankerpatiënten per jaar. Ook mannen kunnen trouwens borstkanker krijgen, al komt het wel veel minder voor. Het is dus meer dan terecht dat we deze fototentoonstelling doen. Ondanks de grote aantallen is er toch nog een zeker taboe. De foto’s willen bewustwording creëren, maar ook ondersteuning bieden. Het project brengt de gevolgen van een operatie onder de aandacht, maar toont ook dat het lichaam van een kankerpatiënt nog steeds mooi is en dat men niet alleen is.”

Volgens de schepen, de fotografe en de aanwezigen is er geen betere plaats voor deze fototentoonstelling dan de gevel van het Oud Gasthuis. Het monumentale gebouw stond jarenlang leeg, maar kwam recent opnieuw in de handen van de stad. Op termijn komt hier een kanker- en revalidatiecentrum waar men alles wil bundelen.

Arthur Orlians: “De mensen op de foto’s kunnen er zeker van meespreken: voor een chemobehandeling moet je naar het ziekenhuis, maar dat is niet het enige wat je moet doen als je te maken krijgt met kanker. De lijst locaties waar je naartoe moet is eindeloos: kinesist, dermatoloog, huisdokter, apotheker, psycholoog, speciale winkels voor specifieke voeding, zalfjes, pruiken en allerlei andere producten. In de toekomst willen we dat allemaal bundelen in het Oud Gasthuis.”