Pridevlag in Mechelen wappert voor nog meer inclusie en diversiteit

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Wereldwijd vragen we die dag aandacht voor homohaat en andere vormen van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken. In Mechelen mag iedereen zichzelf zijn en dat tonen we massaal met regenboogvlaggen, -affiches, -buttons, -tekeningen en andere kleurrijke objecten in het straatbeeld. 

De stad gaat dit jaar een stap verder in haar vlaggenkeuze. Vanmorgen hesen burgemeester Bart Somers en schepen Gabriella De Francesco samen met tal van partners de intersekse inclusieve progressieve pridevlag bovenop de Sint-Romboutstoren. Daar wappert ze een het hele verlengde weekend lang. Deze nieuwe vlag bevat de zes regenboogkleuren - al decennialang hét symbool voor de holebigemeenschap - en vijf nieuwe kleuren die de transgendergemeenschap en mensen van kleur vertegenwoordigen. De nieuwe kleuren staan in de vorm van een pijl naar rechts als teken van vooruitgang. De laatste nieuwe variant bevat daarnaast ook een paarse cirkel op een gele achtergrond. Hiermee wordt aandacht gevestigd op de zichtbaarheid en inclusie van intersekse personen.

Schepen van diversiteit en gelijke kansen Gabriella De Francesco: “Door deze nieuwe vlag te hijsen, willen we laten zien dat Mechelen zich inzet voor de erkenning en gelijkheid van alle leden van de LGBTQIA+-gemeenschap, inclusief diegenen die vaak ondervertegenwoordigd zijn. Het is een krachtig symbool van solidariteit en een statement dat iedereen in Mechelen zichzelf mag zijn, vrij van discriminatie en haat. De vlag evolueert stilaan naar de meeste gebruikte vlag binnen de gemeenschap, dus is het belangrijk dat wij als stad ook mee evolueren. Niet enkel symbolisch met een vlag op IDAHOT, maar het hele jaar door met permanente regenboogbanken, regenboogzebrapaden, sensibiliseringscampagnes en een sterk inclusief beleid.”

Burgemeester, Bart Somers, vertelt verder: “Recent onderzoek heeft nog maar eens aangetoond dat homofobie nog steeds erg aanwezig is in de samenleving. Dat mogen we niet aanvaarden. Daarom blijft deze dag nodig. In Mechelen zijn we met velen: niet alleen de stad, maar ook de scholen en vele instellingen tonen deze week hun solidariteit met de regenbooggemeenschap”

www.mechelen.be/idahot