Programma Stadslijst Voor Mechelen: "Ambitieus, maar we laten niemand achter"

Mechelen, onze thuis, onze toekomst. Zo heet het programma van de stadslijst Voor Mechelen. Het is het resultaat van een uitgebreid participatieproces met het kandidatenteam, Manemakers, middenveld en adviesraden en via De Grote Buurtbevraging ook vele Mechelaars.

“De titel van ons programma is uiteraard geen toeval. De combinatie van thuis en toekomst is een bewuste keuze. Met dit programma willen we onze stad klaar maken voor die toekomst. Dat kan alleen met visie en daadkracht. En ja, we zijn daarin ambitieus, maar we laten niemand achter. Zodat Mechelen een thuis kan zijn van en voor iedereen”, legt burgemeester Bart Somers, lijsttrekker stadslijst Voor Mechelen, uit.

Het programma werd voorgesteld door sterkhouders van het huidige stadsbestuur samen met enkele nieuwe gezichten. “Ook dat is geen toeval. Ons team koppelt ervaring aan vernieuwing. Ons programma bouwt verder op wat goed gaat, maar er zijn mensen en buurten die meer aandacht verdienen. Een stad is nooit af. En met nieuwe impulsen willen we Mechelen nog beter maken”, aldus Kristof Calvo, lijstduwer stadslijst Voor Mechelen.

Het programma is opnieuw zeer uitgebreid en concreet. Het telt 15 hoofdstukken en 245 voorstellen. Dit zijn enkele belangrijke voorstellen en prioriteiten:

  • We bouwen een nieuw, modern politiecommissariaat in de buurt van de Nekker, tussen Tangent en Spoorweg, dat we verbreden tot een ‘Huis voor de Veiligheid’. Politie en preventie krijgen er samen onderdak.
  • In alle private projecten met meer dan 30 wooneenheden moet minstens een derde betaalbare woningen aangeboden worden. We voorzien op die manier in een betaalbaar aanbod voor jonge gezinnen, singles,…
  • We realiseren 750 extra sociale woningen tegen 2030. Met Woonland en in samenwerking met Pandschap Rivierenland verhuren we daarnaast jaarlijks telkens 60 extra private woningen als sociale woningen. In totaal creëren we zo 1.100 extra sociale woningen.
    We vergroenen onze stad volgens de 3-30-300-regel: vanuit elke woning moet je drie bomen kunnen zien, minstens 30% van de wijk heeft een bladerdak en iedereen woont op maximum 300 meter van een park of groene ruimte.
  • De komende jaren rollen we Parkenplan 3.0 uit. We breiden 13 bestaande parken verder uit en realiseren nog eens 22 nieuwe parken.
    We voeren het renovatieplan van conservatorium, cultuurcentrum en academie onverkort uit. Boven op de reeds geplande vernieuwingswerken blijft er nood aan bijkomende capaciteit om de groei en ontwikkeling van ons deeltijds kunstonderwijs mogelijk te maken. We zijn vragende partij om zaal Theatrium, na een grondige renovatie, te integreren in de cultuursite.
  • In de wijken en dorpen buiten het centrum richten we eveneens handelscomités op. Samen met hen ontwikkelen we een beleid om buurtwinkels en -horeca aan te trekken en te behouden.
  • De afgelopen jaren hebben we baanbrekend werk geleverd in de strijd tegen kinderarmoede. We bundelen onze ervaringen in een nieuw en ambitieus turbo-kinderarmoedeplan. De strijd tegen kinderarmoede blijft ook de komende bestuursperiode een stadsbrede uitdaging. We doen dat met de mobilisatie van de hele Mechelse gemeenschap.
  • De Centerparking, de laatste grote stadskanker in onze binnenstad, wordt samen met de eigenaar volledig gerenoveerd met gelijkvloerse winkels. Op de eerste verdieping komt parking voor bewoners en handelaars. Daarboven zorgen we voor een publieke fietsenparking en woningen.
  • Na Hombeek krijgt Walem een groen dorpshart, tussen kerk en Noordveld, Koning Albert- en Pastorijstraat. Hier creëren we ontmoetingsruimte, extra buurtparkings en zachte verbindingen voor voetgangers en fietsers.
  • In 2025 zijn we vrijwilligershoofdstad van Europa. We zetten dat jaar onze vrijwilligers maximaal in de bloemetjes met tal van activiteiten. We grijpen dit jaar ook aan om nog meer Mechelaars te mobiliseren voor een engagement bij organisaties in onze stad.
  • Het onderhoud en herstel van voetpaden krijgt de komende legislatuur de prioriteit. We versterken het bestaande fiets- en voetgangersteam en maken het team actief in alle wijken en dorpen. Samen met andere acties zorgt dit ervoor dat Mechelen, na fietsstad, ook echt uitgroeit tot een voetgangersstad, een absolute prioriteit de komende jaren.
  • De succesvolle Shopping Shuttle is ondertussen een gevestigde waarde en belangrijke aanvullende bouwsteun in ons aanbod aan collectief vervoer. We breiden de rijtijden en - dagen verder uit. We onderzoeken een uitbreiding richting de dorpen, zoals het dorpshart van Hombeek.
  • Op Ragheno komt een nieuwe grote sporthal. Die nieuwe sporthal komt vlak bij het station te liggen en zal de IHAM vervangen. We willen er ruimte bieden aan topsport, competitiesportclubs, recreatieve sporters, scholen en individuele sportfanaten. Ook willen we er geweldige sportevenementen op topniveau organiseren.
  • We breiden het zwemmen in open water verder uit aan Parksluis Zuid en het Keerdok via het Masterplan Binnendijle. We willen de stad zijn met de meeste outdoor badplaatsen.

Dit verkiezingsprogramma is het resultaat van een uitgebreid participatief proces. In de schoot van onze stadslijst Voor Mechelen hebben kandidaten en Manemakers intensief gepraat met elkaar, nagedacht en meegeschreven. “Dit werkstuk kent vele coauteurs. Ook de 5450 Mechelaars die hebben deelgenomen aan onze Grote Buurtbevraging, gaven nieuwe ideeën en hebben geholpen bij het maken van keuzes. De Mechelse adviesraden en verenigingen dragen bij vanuit de ingezonden memoranda. We bedanken iedereen voor hun ideeën, bijdragen en input. Want Mechelen maken we samen”, besluiten Somers en Calvo.