Stad keert eenmalige subsidie uit aan erkende sportclubs voor aankoop AED-toestel

Indien je als erkende sportclub dit jaar een AED-toestel aankoopt, past de stad eenmalig ongeveer 3/4de van het toestel bij. Dat nieuwe subsidiereglement kreeg net groen licht van stadsbestuur en gemeenteraad. Om in aanmerking te komen, moeten sportclubs voldoen aan de opgelegde voorwaarden. Indienen kan vanaf 15 maart t.e.m. 1 oktober 2024.


Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Vroeger mochten enkel artsen en bevoegde verpleegkundigen dit toestel hanteren, maar nu kan en mag iedereen een AED-toestel categorie 1 gebruiken. En met reden: want als je het toestel binnen de zes minuten na levensbedreigende hartritmestoornissen gebruikt, heeft een slachtoffer twee tot drie keer meer overlevingskansen. Met andere woorden: met een AED kan je mensenlevens redden.
 
“In de sportwereld duiken de laatste jaren vaker verhalen op van recreatieve of professionele sporters met hartritmestoornissen. Daarom deed Team Sport van de Stad Mechelen het voorstel om de aanschaf van AED-toestellen laagdrempeliger en voordeliger te maken voor clubs. Clubs kunnen – als ze voldoen aan de voorwaarden – indienen op een eenmalige subsidie van de stad. Dankzij deze boost krijgen zij tot 75% van hun toestel terugbetaald. We hopen AED-toestellen zo meer in het straatbeeld en de context van een sportclub te krijgen, want ze zijn letterlijk levensbelangrijk.”
 
Schepen van gezondheid Gabriella De Francesco vult aan: “Mechelen wil in samenwerking met het Rode Kruis een hartveilige gemeente zijn. Een AED-toestel kan levens redden. We hebben op dit moment op een 64-tal plaatsen in onze stad AED-toestellen hangen, zowel privé, bij verenigingen als door de stad. Met dit subsidiereglement kunnen we daar hopelijk nog heel wat nieuwe locaties aan toevoegen. Naast dit reglement bereiden we ook volop een groepsaankoop voor om zo samen nog meer AED-toestellen te kunnen aanschaffen op plaatsen zowel in het centrum, als in de wijken en dorpen.”
 
Wanneer kom je als club in aanmerking?
Team Sport schreef een stedelijk subsidiereglement uit voor aankoop van AED-toestellen. Concreet kunnen sportclubs een aanvraag indienen voor een eenmalige subsidie voor de aankoop van een AED en AED-buitenkast in eigen beheer. Een club komt enkel in aanmerking wanneer ze erkend is via het stedelijk reglement erkenning en ze voldoet aan de verdere voorwaarden van het nieuwe uitgeschreven subsidiereglement. Een dossier – dat bestaat uit een standaard formulier met bewijsstukken -  is pas geldig als het tijdig en volledig werd ingediend. Team Sport controleert iedere aanvraag.  
 
Hoeveel bedraagt de subsidie?
De stad komt maximaal voor 75% van de totale kostprijs tussen met een max. van €1800 inclusief btw voor een AED-toestel met buitenkast. Een sportclub draagt dus altijd minstens 25% van de kosten bij.
 
Wanneer kan je een aanvraag indienen?
Sportclubs kunnen hun aanvraag indienen vanaf 15 maart t.e.m. 1 oktober 2024.

Nuttige links