Het stadsbestuur wil de komende jaren extra sociale en betaalbare woningen realiseren, maar komt daarnaast ook met een Woonzekerheidsplan. Het gaat om 18 concrete acties binnen het woonbeleid die moeten voorkomen dat mensen op straat belanden of in slechte omstandigheden blijven wonen.
Schepen van Wonen Arthur Orlians: “Deze legislatuur willen we 750 extra sociale woningen realiseren en volgende gemeenteraad presenteren we een breder plan van aanpak rond betaalbaar wonen. Maar wie het meent met de uitdagingen op de woningmarkt, weet dat extra sociale woningen slechts een deel van de oplossing zijn. Een ander belangrijk deel van de oplossing is het vermijden van uithuiszettingen en het verbeteren van de woon- en leefomstandigheden van huurders en eigenaar-bewoners.”
Het stadsbestuur stelde vandaag het Woonzekerheidsplan voor. Het gaat om 18 concrete acties binnen het woonbeleid die moeten voorkomen dat mensen op straat belanden of in slechte omstandigheden blijven wonen.
Afdelingshoofd Sociale Zaken Mathias Vaes: “Een kwalitatief dak boven het hoofd is één van de belangrijkste hefbomen om mensen volwaardig te laten participeren in de samenleving. Eén wonderoplossing bestaat niet. Het heeft te maken met mensen toeleiden naar de arbeidsmarkt zodat men een inkomen verschaft om de huur of lening te betalen, maar evengoed met het begrijpen van huurders- en verhuurdersverplichtingen. Het raakt aan veel bevoegdheden, maar binnen het woonbeleid zijn er een aantal heel concrete zaken waarvan we weten dat ze effect hebben. Een sociaal beleid is altijd maatwerk en context gerelateerd, maar moet vertrekken vanuit concrete doelstellingen en een duidelijk plan van aanpak. In dit plan werken we met concrete kpi’s en objectiveren we het effect van onze acties met duidelijke jaarcijfers.”
Schepen Orlians: “We onderscheiden drie fases met specifieke instrumenten voor elke fase. Eerst en vooral proberen we zoveel mogelijk problemen te voorkomen. Zo hebben we het afgelopen jaar 23 uithuiszettingen kunnen vermijden dankzij preventieve woonbegeleiding, startten we 334 dossiers op voor een huurwaarborg en werden er 46 leegstaande panden gerenoveerd via het Pandschap. Wanneer er onvermijdelijk toch soms problemen zijn, willen we ervoor zorgen dat deze problemen niet escaleren. Een goed voorbeeld zijn de 64 uithuiszettingen die we vermeden dankzij ondersteuning bij de procedure van Gerechtelijke verzoening of het Fonds ter Bestrijding van Uithuiszetting om huurders te helpen met hun huurachterstel. In een derde fase gaat het om crisissituaties die we trachten te verhelpen, onder meer via doorstroomwoningen en samenwerkingen met handhavingsinstanties.”
Het volledige Woonzekerheidsplan vindt u via deze link