Stad organiseert tweede editie van KNAL! Energiefestival

Voor de tweede keer organiseert Stad Mechelen het KNAL! Energiefestival. Een gratis festival op zaterdag 23 maart in de Sinte-Mettetuin over duurzaam renoveren, water, composteren, energiedelen, circulariteit, deelmobiliteit en zo veel meer. Het programma bestaat uit een infomarkt, inspiratiesessies, persoonlijk advies, workshops en kinderanimatie.

“Meer en meer worden we ons bewust van het belang van een duurzame levensstijl. Elke dag maken we keuzes die invloed hebben op ons klimaat, op onze omgeving en liefst ook op onze portemonnee. Duurzaam en goedkoop gaan meestal hand in hand: duurzaam verwarmen is op termijn goedkoper dan fossiel, een auto delen is goedkoper dan een auto bezitten, spullen hergebruiken is goedkoper dan nieuwe spullen kopen, afval composteren kost je zelfs niets, enzovoort. Met het KNAL! Energiefestival willen we mensen informeren, inspireren en het laatste duwtje in de rug geven om kleine dagdagelijkse veranderingen door te voeren en zo met z’n allen grote stappen vooruit te zetten”, vertelt schepen van milieu, klimaat, duurzaamheid en energie Patrick Princen.

Programma KNAL!

Mechelen Klimaatneutraal heeft voor de tweede editie van het KNAL! Energiefestival een programma samengesteld met activiteiten voor een breed publiek. Of je nu jong bent of oud, kapitaalkrachtig of niet, veel of weinig weet over het thema, in Mechelen woont of niet, iedereen vindt wel iets dat hun interesseert op het KNAL! Energiefestival op 23 maart in de Sinte-Mettetuin.

Op de infomarkt kan je inspiratie opdoen en advies vragen bij diverse partners. Zo staat het Woon- en Energieloket er voor onafhankelijk advies, maar kan je ook bij Klimaan en Autodelen.net langs voor info. Je leert er De Speelclub, KlimaatContact en Klimavelo kennen, allemaal laureaten van de Klimaatactie 2023. Daarnaast vind je Infinitex en TransFormMaker van Thomas More terug, die je met interessante vragen prikkelen over de levensduur van kledij en meubels. Gericht vragen stellen over energie en laadpalen kan bij de standen van de aannemers. Ten slotte kan je meer leren over BEreel, een Europees project dat onder andere zorgt voor collectieve en individuele renovaties, duurzaam planadvies, en zonnepanelen voor kwetsbare doelgroepen.

Er staan ook een aantal interessante lezingen op het programma: ‘Hoe betaal ik de renovatie van mijn Mechelse woning?’, ‘Wat heb ik aan een renovatiecoach?’, ‘Zonnewijzer, investeren in zonnepanelen’ en ‘Appartementen renoveren met de blik op de toekomst’.

Tijdens een een-op-eengesprek met een expert krijg je gratis inzichten en antwoorden op persoonlijke vragen. Hiervoor is het nodig om vooraf online een tijdsslot reserveren. Zo kan je bij het Woon- en Energieloket terecht voor vragen over premies en leningen enerzijds en woon- en huisvesting anderzijds. Voor renovatieadvies kun je een gesprek plannen met een renovatiecoach. En voor vragen over zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen kun je terecht bij Klimaan.

Ook zijn er enkele interessante workshops. Zo kan je leren composteren tijdens een workshop die gegeven wordt door de compostmeesters. Of leer hoe je een klimaatgesprek moet aangaan tijdens het ‘Actief luisteren’ van KlimaatContact. Voor deze twee moet je vooraf online inschrijven. Daarnaast zijn er workshops waarbij je vrij kan inlopen. Zo is er de Upcycle Academy die oude kledij een nieuw leven geven als uniek en funky accessoire. Of wil je liever ontdekken wat ‘Nieuw goud’ is? Ga dan even langs bij Wauw en ontdek de toekomst van de materialen: mycelium, urban mining, HDPE, algen en metaalslakken. Ideaal voor kinderen!

De uitgebreide kinderanimatie zal de fantasie van de jongsten prikkelen. Gaan ze koken in de mudkitchen? Of wandelen ze even over het blotenvoetenpad? Misschien moet je ze wel duwen in de auto’s uit herbruikbaar materiaal. Wat we wel al weten: zaterdag is de Sinte-Mettetuin een koninkrijk voor kinderen.

Tot slot zullen er ook foodtrucks en een bar aanwezig zijn. Zahia Cuisine en Cristina’s Kitchen zorgen voor een heerlijke hap tussendoor. Dorst kan je lessen met enkele frisse drankjes.

www.knalenergiefestival.be