Topjaar voor toerisme en kerken in Mechelen

2023 was een absoluut topjaar voor het Mechels toerisme. De Mechelse logies zien een positieve groei in het aantal aankomsten en overnachtingen en ook de bezoekersaantallen van de Mechelse kerken en Sint-Romboutskathedraal zijn historisch hoog. In 2023 overstijgt Mechelen zelfs de cijfers van het toeristisch topjaar 2019. De Dijlestad speelt haar troeven als historische trekpleister en levendige stad verder uit. 

We halen een totaal van 160.075 aankomsten van bezoekers en klimmen daarmee boven de aantallen van 2019 uit. Ook de Sint-Romboutstoren bewijst zich opnieuw als populaire attractie met meer dan 56.000 bezoekers in 2023, een stijging van bijna 6% ten opzichte van 2022 en zelfs 22% tegenover 2019”, vertelt schepen van toerisme Björn Siffer. “Het komende jaar staat verder in teken van samenwerking met Toerisme Vlaanderen en internationale culturele partners om nog meer binnen- en buitenlandse bezoekers aan te trekken met een vernieuwend toeristisch aanbod. We herbestemmen kerken tot socioculturele hotspots, het Museum Hof van Busleyden pakt uit met toptentoonstellingen en opende haar tuinen en een museumbar, en de Sint-Romboutstoren wordt verder uitgewerkt als uitvalsbasis om het historische netwerk van stadspaleizen en torens te ontdekken. 2024 belooft dus veel goeds!” 

Meer aankomsten en overnachtingen in Mechelen 

In 2023 waren er in Mechelen 160.075 aankomsten van bezoekers, een stijging van 25% ten opzichte van 2022. Mechelen doet het beter dan het Vlaams gemiddelde, met een stijging van 6% op jaarbasis. Ook het aantal overnachtingen stijgt met 21,5 % in vergelijking met 2022. In totaal zijn er 267 566 overnachtingen bij de Mechelse logies. 

De grootste stijging kunnen we optekenen bij de binnenlandse aankomsten, dat jaar op jaar sterk stijgt met 32%. Bij de buitenlandse aankomsten was dat 11%. Vergeleken met de cijfers voor corona, 2019, is het aandeel buitenlandse bezoekers nog niet hersteld. Er zijn nog steeds 9% minder buitenlandse bezoekers, maar het totale aantal blijft stijgen. Opvallend is dat het aantal bezoekers uit Nederland, onze grootste buitenlandse markt, stijgt met 24% in vergelijking met 2019. Deze markt is volledig hersteld van corona. 

Deze cijfers behelzen zowel leisure als business. Als we ze splitsen, zien we dat het leisure segment zich volledig hersteld heeft, maar dat we qua business nog steeds 25% onder de cijfers van voor corona blijven. Deze markt herstelt zich dus langzamer, maar blijft ook stijgen met 28%, in vergelijking met 2022. 

Het aantal erkende slaapplaatsen in Mechelen steeg met 19% doorheen 2023. In december 2023 hebben we 2.123 plaatsen beschikbaar in onze stad. Deze extra slaapplaatsen kwamen erbij dankzij de opening van het B&B hotel, de erkenning van het internaat in Bimsem als jeugdverblijf en een handvol nieuwe vakantiewoningen. 

“2023 markeert voor ons een mooie periode van herstel na corona. We zijn verheugd dat we terug de cijfers kunnen optekenen die we gewend zijn in Mechelen. Het feit dat de trend in stijgende lijn gaat stemt hoopvol. 2024 kende echter geen vliegende start, maar gezien de toekomstige activiteiten die gepland zijn in Mechelen blijven we zeer positief.” aldus Corinne Aertsen, Mechelse Hotel Associatie. 

Succes van de Sint-Romboutstoren 

Voor de Sint-Romboutstoren specifiek meten we met 56.000 bezoekers een stijging op van 22% tegenover 2019, wat een topjaar was voor het Mechels toerisme. En ook de toekomst van de toren ziet er verder veelbelovend uit, want met een stevige financiële injectie van Toerisme Vlaanderen blijft Stad Mechelen inzetten om het binnenlands toerisme in het kader van de Bourgondische Renaissance te blijven prikkelen en internationaal nog meer aantrek te genereren.  

Het Museum Hof van Busleyden wordt verder uitgebouwd als toegangspoort tot de Bourgondische Renaissance in Mechelen, waartoe de Sint-Romboutstoren letterlijk en figuurlijk een grote rol speelt. Het biedt een unieke uitvalsbasis om het historische netwerk van stadspaleizen en torens te ontdekken. De hoogste plek van de toren, de Askelder, zal de bezoeker de rijkdom uit de Bourgondische Renassance kunnen herbeleven. Via de Skywalk kunnen bezoekers met hun smartphone genieten van augmented reality en interactieve informatie krijgen over de stadspaleizen en torens van Mechelen. Maar ook de toegankelijkheid van de twee beiaarden wordt verbeterd, door innovatieve bewegwijzering die bezoekers helpt weg te vinden en hun ervaring te versterken. Tenslotte zal ook een meeslepend immersief parcours door de stad ontwikkeld worden die de verschillende hoven uit de Bourgondische Renaissance tot leven brengt. 

Recordjaar kerken 

Dat het toerisme nog nooit zo’n groot aandeel heeft gehad in Mechelen zien we ook in de hoge bezoekersaantallen van de historische kerken. In totaal kwamen er meer dan 311.000 bezoekers in alle Mechelse kerken over de vloer.  

“Samen met de kerkfabrieken en de Vlaamse overheid investeren we veel financiële middelen in de binnen-en buitenrestauratie van onze Mechelse kerken. Ook de kunst in de kerken werd aangepakt, denk aan de schilderijen van de Begijnhofkerk. Daarnaast zetten we onder meer in op theater, toneel en muziek in onze kerken. Op deze manier vinden steeds meer mensen de weg naar het religieus erfgoed van onze stad: zowel Mechelaars als mensen van buiten Mechelen”, zegt Arthur Orlians, schepen van Monumenten. “2022 was al een topjaar, met onder andere recordhoogtes voor de Begijnhofkerk die na jarenlange restauratiewerken terug openging, maar het afgelopen jaar hebben we met ruim 311.000 bezoekers een buitengewoon hoog aantal bezoekers mogen verwelkomen in onze historische kerken en de kathedraal. Onder meer Hanswijkbasiliek en Sint-Katelijnekerk waren enorm populair. Die laatste zag haar bezoekersaantallen stijgen met maar liefst 35% ten opzichte van 2022. De Sint-Romboutskathedraal blijft uiteraard de grootste trekpleister met maar liefst 173.954 bezoekers.”