Van autoweg naar een nieuwe groene oase:  het SteenWegPark

Waar vroeger de Brusselsesteenweg liep, verrijst er vandaag een spiksplinternieuw park – het SteenWegPark. Een bruisend stadspark van maar liefst 7400 m², met een speelzone, picknickruimte en veel groen om in te wandelen en te ontspannen. De buurtbewoners werden van bij het begin betrokken bij de krachtlijnen van het ontwerp, zo lag bijvoorbeeld de keuze voor de type fruitbomen van de pluktuin bij hen. Het SteenWegPark wordt een plek van ontmoeting voor de buurt, met een polyvalent grasveld voor sport, een fruitboomgaard en een speelzone voor kinderen.

Schepen van parken en stadstuinen Patrick Princen vertelt: “Twee jaar geleden reden hier nog duizenden wagens over deze strook, auto’s die van de E19 naar het station reden en terug. Met de opening van de tangent in juli 2022 verdween heel wat verkeer langs die route. Onmiddelijk grepen we dan ook de kans om de Brusselsesteenweg, een viervaksbaan, op te breken en vrij te maken voor nieuwe parken. Het SteenWegPark is daarvan het eerste. De opening van dit park betekent dat er weer een groene parel bij is in ons parkensnoer. Als je nu Mechelen binnenfietst komende vanuit Zemst kan je na een bezoekje aan het Hof van Grisar hier genieten van een mooi familiepark met spel en rustplekken. Langs het tangentfietspad kom je langs het Colomabos, waar we in de toekomst het Colomapark gaan openen. Eens over de Dijle kan je genieten van de Dijleterassen of een uitstap maken naar het toekomstige park Bovensluis. Als je dan verder gaat kan je een glimp opvangen van het mooie Parkdomein De Borght, ook een domein dat in de korte toekomst publiek toegankelijk wordt. Gemakkelijk te bereiken via de wandel – en fietsbrug over de omleidingsdijle! De Borghtstraat brengt je dan naar het nieuwe Park Van Decyk, dat recent werd geopend en ongelooflijk veel zuurstof geeft aan de wijk Nekkerspoel. De frisse lucht brengt je dan via de nieuwe, klimaatbestendige, groene Paardenkerkhofstraat naar het Papenhofpark, om zo verder via de Vrouwvliet de zomer tegemoet te fietsen. Mechelen is op zijn mooist in de volle natuur, een welkome plaats voor vrienden en familie.” 
 
Een echt familie- en buurtpark

Het SteenWegPark heeft een totale oppervlakte van 7400 m², met een speelzone, picknickruimte en een fruitboomgaard. Inwoners hebben op verschillende inspraakmomenten bepaalt dat het park als centrale functie spelen, ontspanning en ontmoeting moet faciliteren. Er is een polyvalent grasveld om verschillende sporten te beoefenen en een podium, voor concerten of andere bijeenkomsten te organiseren. In de herfst zal er een heuse pluktuin met Mechelse fruitbomen worden aangeplant, waar bewoners een appeltje kunnen plukken en van het park genieten. 
 
Het SteenWegPark werd ontworpen door studiebureau OMGEVING. Naast de realisatie van de boomgaard en de ontmoetingsplaatsen, is het park ook voorzien van enkele wadi’s om het water ter plaatse te laten infiltreren, zijn er spelaanleidingen met natuurlijke materialen en is er een picknickzone. Het bestaande speelplein langs de Brusselsesteenweg werd behouden en geïntegreerd in het nieuwe park, en staat er vandaag als avontuurlijk heuvellandschap. De inrichting van de speelzone kreeg vorm tijdens een participatietraject van Kind & Samenleving met een projectsubsidie van de Vlaamse overheid.   
 
Stad Mechelen organiseerde in samenwerking met POMKO, Pomologisch Collectief, een proeversmoment afgelopen september voor buurtbewoners. Buurtbewoners konden daar proeven welke typen appels en peren hen het meest smakelijk waren, en welke vruchten ze dus het liefst willen kunnen plukken in hun toekomstig park. De keuze viel op acht appelbomen, waaronder de James Grieve, Winterbanana en Notarisappel. Ook werden er zes perenbomen gekozen waaronder de Soldat Laboreur, Josephine de Malines en Seigneur Esperen. De keuze viel op zowel gangbare appel- en perenbomen als Mechelse inheemse soorten. In het najaar worden de bomen aangeplant.

Verscheidene parkkamers
 
De graszone van het park leent zich uitstekend voor sport – en spelactiviteiten zoals petanque, frisbee of het populaire spikeball. Door het extreem natte en koude weer van de afgelopen maanden moet deze graszone wel nog verder aansterken en groeien. Het podium kan de buurt flexibel gebruiken voor kleinschalige optredens of voor buurtfeesten. Naast het podium bevindt zich een picknickzone beschut onder de bomen. In het park zijn verscheidene gevarieerde parkkamers en een halfverhard zigzaggend wandelpand. Het park is enkel toegankelijk voor voetgangers, Mechelaars die de rust opzoeken en spelende kinderen: er kan dus niet doorgefietst worden. Hiervoor zijn er aan de ingang fietsenstallingen voorzien en is er een prachtige fietsinfrastructuur aangelegd rondom het park. 
 
“Het nieuwe park zal een verademing zijn voor de buurt. Daar waar vroeger een drukke steenweg liep, kunnen buurtbewoners in de zomer meteen het verkoelende effect van het groen ervaren, nodig tijdens deze warme zomerdagen. We blijven in Mechelen inzetten op het ontharden van de stedelijke omgeving, om zo de natuur in de stad terug te brengen. Niet alleen goed voor de regulatie van warmte, maar ook voor de luchtkwaliteit en onze gezondheid.”, besluit burgemeester Bart Somers.

Het kostenplaatje van het park €497.921,72 incl. BTW. Het park kwam er mede met de ondersteuning van projectsubsidie ‘Mechelen SteenWegPark – Van’t Straat geplukt’ door de Vlaamse overheid, een subsidie goed voor €225.000.