Mechelen in derby met Dendermonde en introductie van kroostegels
De lente zit in de lucht en dat betekent ook dit jaar weer de start van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Vorig jaar eindigde Mechelen net naast een podiumplaats met 923,72 gewipte tegels per duizend inwoners (TPI). Dit jaar wordt Mechelen uitgedaagd door Dendermonde, dat in 2023 nipt de derde plaats haalde. Om Mechelaars te stimuleren zijn er dit jaar naast puinzakken ook kroostegels, bakken van eendenkroos gevuld met een inheemse bloemenmix. Het VK tegelwippen loopt nog tot 31 oktober 2024.
De eerste editie van het VK Tegelwippen was alvast een succes, er werden in totaal 2.982.378 tegels uit de Vlaamse grond gewipt. Dat zorgt voor maar liefst 271.125 m2 grond die terug kan ademen. Een grote stap in de goede richting voor de biodiversiteit, maar ook om hitte en wateroverlast tegen te gaan. Het is dus een voordeel voor de kleinere fauna, maar ook voor omwonenden. Deze win-win situatie vraagt om een tweede editie, die ook dit jaar weer van start gaat met de start van de lente. Tijdens deze editie komt er zelfs nog een schepje bovenop, want Mechelen is uitgedaagd door Dendermonde. Op die manier komen beide steden samen in één derby en gaan ze naast Vlaanderen ook de competitie aan met elkaar.
Schepen van natuur- en groenontwikkeling en milieu, Patrick Princen, ziet het al helemaal zitten: “In 2023 was het een nek-aan-nek race tussen Mechelen en Dendermonde voor de derde plaats. Uiteindelijk eindigde Mechelen toch op de vierde plaats met 923,72 gewipte tegels per duizend inwoners (TPI). Dendermonde stak ons voorbij met slechts 26,31 meer gewipte tegels per inwoner. Een klein verschil als je het vergelijkt met de tweede plaats, Brugge met 3162,49 TPI, en de vijfde plaats, Leuven met 739,28 TPI. Het wordt dus extra spannend nu we met Dendermonde in een derby zitten en we elkaar uitdagen om ter meeste tegels uit de grond te wippen. Zet hem op, Mechelen!”
Schepen van openbare werken van Dendermonde Dirk Abbeloos biedt een antwoord: “In Dendermonde nemen we graag de (werk)handschoen op met Mechelen. De lichte competitie zal ons aansporen om de ontharding bloedernstig te nemen. Het is vooral onze plicht om een voorbeeld te stellen naar waterinfiltratie en zorg voor onze omgeving. Vorig jaar vernederden we Aalst en nu meten we ons graag met een echte stad: Mechelen. Wees gerust, met onze Ros Beiaard paardenkracht gaan we ons niet door de Maneblussers laten doen!’
Nood aan ontharding
Naast de extra laag competitie, is tegelwippen nog altijd van groot belang. Dit soort projecten en competities zet de Mechelaar aan om ook zelf aan de slag te gaan en zo bij te dragen aan een klimaatrobuuste omgeving. Een problematiek dat in het recent bekend gemaakte betonrapport naar boven kwam. “Een campagne voor ontharden is nodig, VK Tegelwippen zet dus ook de Mechelaar aan om mee te werken aan ontharding. Elke vierkante meter telt, voor verkoeling van de stad en het creëren van klimaatrobuuste straten zonder wateroverlast. Als stad wordt er ook om de drie jaar gekeken of we nog op de goede koers zitten met het ruimtelijk beleid, waaronder dus de verhardingsgraad. Ook streven we naar 50% ontharde grond bij elk nieuw project. Ontharden doen we dus met z’n allen samen”, vertelt schepen Princen.
Om het totaal aantal gewipte tegels dit jaar de lucht in te laten schieten, staan er de komende vijf maanden nog wat onthardingsprojecten op de planning. Het onthardingsteam steekt de handen uit de mouwen in de de Biest, Tessestraat en het Bornstraatje. Ook wordt er rekening gehouden met bijkomende onthardingen bij de heraanleg van straten. Daar is de Paardenkerkhofstraat een heel goed voorbeeld van. Daarbovenop zijn er al aanvragen binnengekomen voor tegeltuintjes en groenslingers, goed voor zo een 30 m2 ontharding. De aanvragen voor puinzakken en kroostegels zijn ook al geopend en dat levert nu al 250m2 aan ontharding op die de Mechelaars zelf zullen verwezenlijken.
Kroostegels en puinzakken
Ook dit jaar kan er gerekend worden op het advies van de Zaden- en Klusbib van Deelbaar Mechelen. Zij hebben vorig jaar hun aanbod wat uitgebreid met enkele opties voor vaste planten die het goed doen in geveltuintjes, ideaal voor het VK Tegelwippen. Als jouw plant op zijn beurt weer zaadjes afgeeft, kan je deze dan binnenbrengen en de cirkel vervolledigen. Ook stekjes kunnen er geruild worden om je nieuwe tegelvrije tuin weer op te fleuren.
“We willen de Mechelaars actief stimuleren om zelf aan de slag te gaan. Daarom introduceren we dit jaar kroostegels. Bij alle onthardingen krijg je deze biologisch afbreekbare bak gevuld met gedroogd eendenkroos met daarin een mix van 35 verschillende inheemse bloemenzaden. De kroostegels vervangen op die manier de grijze stenen tegels met een groene, bloeiende versie die goed is voor de natuur en kleine fauna. Voor de echte durvers die meer dan 3m2 ontharden, zal er een gratis puinzak worden voorzien”, vertelt Patrick Princen.
Sinds dit jaar kan je dus ook rekenen op kroostegels bij jouw onthardingsproject. De kartonnen bakjes zijn gevuld met gedroogd eendenkroos, dat rijk is aan voedingstoffen voor planten. Dit om het steeds vlotter groeiende eendenkroos in bedwang te houden en om een makkelijk alternatief te voorzien voor het aanleggen van een tegeltuintje. Zowel de kroostegels als de puinzakken worden geleverd door een jobstudent die ook de nodige informatie meegeeft. Je kan ze ook zelf gaan ophalen tijdens de openingsuren van de Klusbib indien je dat wenst.
Net zoals vorig jaar wordt het Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen georganiseerd door de Vlaamse Overheid, Breekijzer en creatief bureau Frank Lee (de makers van het NK Tegelwippen).
Linken:
- VK Tegelwippen: https://vk-tegelwippen.be/
- Kroostegels: https://letsflipthecity.nl/
- Klusbib: https://www.klusbib.be/#!/home