“Het versterken en het verbinden van de natuur is één van de meest genoemde prioriteiten in de grote buurtbevraging die we met de stadslijst Voor Mechelen tijdens de zomermaanden hebben georganiseerd. De Mechelaars vragen met stip meer bomen en meer rustplekken, zowel in het centrum als in de wijken en dorpen. Een vervolg op het Parkenplan 2.0 is dan ook een logische keuze. En past perfect in onze langetermijnvisie om onze stad aangenamer, gezonder en duurzamer in te richten. Een stad die te gast is in de rijke natuur. Parkenplan 3.0 gaat dan ook over nieuwe parken, het uitbreiden van parken, het verbinden van de natuur rondom onze stad en het massaal aanplanten van extra groen en bomen in onze stad”, vertelt burgemeester Bart Somers.
Niet toevallig lanceert de stadslijst Voor Mechelen haar parkenplan in het Hof van Schooffs. Deze stadstuin opent zeer binnenkort als nieuwe groene long voor de Mechelaars in de binnenstad. Maar we kijken voor het Parkenplan niet alleen naar de binnenstad.
Schepen voor natuur en groenontwikkeling Patrick Princen vult aan: “Door strategisch gronden aan te kopen, zoals in het verleden op Kauwendaal en hopelijk binnenkort in Muizen (domein Muysenhuys) kunnen we de prachtige natuur verbinden en komen tot één groot aaneengesloten Natuurpark Rivierenland. We leggen de lat voor de komende bestuursperiode dan ook hoog en gaan de uitdaging aan om opnieuw 300 hectare beschermde natuur te creëren. We hertekenen onze stad volgens de 3-30-300 regel. Vanuit elke woning moet je drie bomen kunnen zien, minstens 30% van de wijk is bedekt door de kruin van bomen en iedereen woont op maximum 300 meter van een park of groene ruimte. In het centrumgebied planten we de komende zes jaar daarom 1.000 grote bomen extra.”
We versterken het ecologisch karakter van de Dijle in de binnenstad, de Vrouwvliet en Oude Platte Beek in Mechelen-Noord en Nekkerspoel, de Barebeek op het Hombeeks plateau en de Hanswijkbeek in de wijk Tervuursesteenweg. Het worden aangename groene verblijfassen.
Waar we kansen zien voor bijkomende parken, waar er nu reeds heel concrete realisaties op de planning staan en waar we bestaande parken kunnen uitbreiden, geven we visueel weer op het bovenstaande plan.
Het Parkenplan 3.0 concreet
1. We maken 24 nieuwe stadsparken en -tuinen
De komende jaren kunnen we al heel concreet uitkijken naar de realisatie van verschillende nieuwe publieke parken. In oppervlakte zijn de verdere ontwikkeling van Stadsbos Stuivenberg (45 hectare) Park Ragheno (11 hectare) en Bos van Loos (9 hectare) daarbij de grootste. Maar bovenop die 65 hectare aan beschermde en nieuwe, toegankelijke natuur en open ruimte, willen we nog eens ruim 30 hectare aan parken en stadstuinen creëren:
- Stadsbos Stuivenberg: 45 hectare
- Park Ragheno: 11 hectare
- Bos van Loos: 9 hectare
- Park De Borght in wijk Nekkerspoel, publiek vanaf 2027: 3 hectare
- Vrouwvlietpark. Uitbreiding met 2 hectare tussen spoor en Grote Nieuwendijk
- Verbeemen: 1 hectare
- Stadstuin Otto: 1000 m²
- Lakenmakersstraat (station): 1000 m²
- Park Keerdok: 1 hectare
- Hof van Schooffs: 890 m²
- Komet: 0,94 hectare
- Battelpark aan Betaniënpolder (we maken het bos toegankelijk): 8 hectare
- Postzegelpark: 0,95 hectare
- Park Leliestraat (voormalig site zwembad Geerdegemvaart): 1 hectare
- Park Bovensluis: 1,8 hectare
- Colomapark- en bos: 0,67 hectare
- De tuin van Empain in Battel: 1 hectare
- Nattenhofbos (binnengebied Dageraadstraat): 1 hectare
- Kunstentuin van Laenen (naast de Centjesmuur): 1800 m²
- Stadstuin Langhestraat/Spiegelstraat: 1 hectare
- Karmelietessenklooster (Tuin Keerbergstraat): 1700 m²
- Tuin OVAM-site Kannunik De Deckerstraat: 1200 m²
- Tuin site Zwartzustersvest: 6000 m²
- Vestenpark: 5 hectare
2. We breiden 13 parken en tuinen uit
Naast al die nieuwe parken en stadstuinen kijken we ook naar de bestaande parken en hoe we deze verder kunnen uitbreiden en verbinden. We zien 13 concrete kansen om parken uit te breiden en nog meer zuurstof te geven aan de aanwezige natuur en de buurt errond. Met een ruwe schatting gaat het nog eens over 20 hectare bijkomende publieke, groene ruimte.
- Maria Van Deyckpark kunnen we uitbreiden met de voormalige Nissan-garage en zelfs nog verder door in het binnengebied: 1,2 hectare
- Het Park Papenhof integreren we met het groen in de nieuwe wijk: 3 hectare
- We trekken het Tivolipark door over de Vrouwvliet: 2 hectare
- We breiden Pennepoelpark uit tot aan de sporthal De Ploan: 3000 m²
- Park Donkerlei wordt uitgebreid met de afbraak van de oude gebouwen: 3500 m²
- In Vennekant komt er groene ruimte bij door de nieuwe sociale woningen: 3500 m²
- Park Langen Hof breiden we uit richting Brusselsesteenweg: 1000 m²
- Kruidtuin kan vergroot worden met het binnengebied van De Ham: 5000 m²
- We trekken de Rik Wouterstuin door tot aan het huis van de Mechelaar: 1000 m²
- Stadsbos Kauwendaal breiden we uit: 9 hectare
- Het Vrijbroekpark vergroot binnen het project de “Ontknoping van Mechelen”: 3 hectare
- Hof Van Grisar langs de Zemstbaan breiden we uit: 5000 m²
- De Sinte-Mettetuin vergroot met de tuin van de Leliëndaalkerk: 1000 m²